Нікопольський район
www.nikopol-rn.dp.gov.ua


Акцизний податок: результати лютого

Надходження акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів до загального фонду державного бюджету у лютому 2020 року становили 4,4 млрд гривень. Темп росту надходжень до минулого року склав 134,1 % (+1,1 млрд гривень).
Завдяки вжитим спільним заходам щодо детінізації ринку підакцизних товарів індикативні показники виконано у повному обсязі із спирту (142,2 %), лікеро-горілчаної продукції (113,3 %), пива (127,0 %), тютюнових виробів (100 %). Причому у лютому індикативний показник Мінфіну з податку з тютюнових виробів визначений з ростом до лютого минулого року у 1,7 раза більше.
У розрізі підакцизних товарів найбільший приріст щодо лютого 2019 року відбувся з тютюнових виробів (+71,3 %, або +1,4 млрд грн), лікеро-горілчаної продукції (+24,4 %, або +0,1 млрд грн), спирту (+61,5 %, або +0,004 млрд грн), пива (+11,0 %, або 0,03 млрд гривень).
«Вперше з моменту визначення Мінфіном індикативів у розрізі підакцизної продукції податковою виконано план за всіма видами, крім електроенергії. Це стало можливим завдяки системним заходам з детінізації, розпочатим Урядом восени. Ми докладемо всіх зусиль, щоб в наступних місяцях цей тренд зберігся», – наголосив Голова ДПС Сергій Верланов.


У лютому ДПС перевиконала індикатив Міністерства фінансів з надходжень до держбюджету на 2,5 млрд гривень
Надходження (сальдо) від податків та зборів до загального фонду державного бюджету у лютому 2020 року становили 37,1 млрд грн, індикативні показники Міністерства фінансів України виконано на 107,1 % (+2,5 млрд гривень).
У лютому 2020 року до загального фонду державного бюджету надійшло на 27,6 %, або на 8,0 млрд грн більше, ніж у лютому 2019 року.
Збір платежів у лютому 2020 року до загального фонду державного бюджету (без урахування бюджетного відшкодування ПДВ) склав 47,9 млрд грн, що на 5,8 млрд грн (+13,7 %) більше факту лютого 2019 року.
Досягнуто позитивних результатів у розрізі основних бюджетоформуючих платежів.
Так, з податку на додану вартість виконання індикативу лютого становить 145,4 %, або +3,4 млрд грн (факт лютого 2020 року – 10,8 млрд гривень).
Завдяки підвищенню якості аналізу надходжень податку, ефективності адміністрування та впровадження нової системи моніторингу відповідності податкових накладних критеріям оцінки ступеня ризиків у лютому задекларовано 20,8 млрд грн, що на 1,9 млрд грн (+9,8 %) більше, ніж у лютому 2019 року.
У результаті січневе відставання з надходжень ПДВ вже перекрито: у січні-лютому виконання індикативу становить 105,1 %, або +0,9 млрд гривень.
Завдяки здійсненим спільним заходам у рамках програми Уряду щодо детінізації ринку підакцизних товарів у повному обсязі були виконані індикативи зі спирту (142,2 %), лікеро-горілчаної продукції (111,3 %), пива (127,0 %) та тютюнових виробів (100 %). Такі результати дали змогу скоротити відставання (з 5,9 млрд грн до 3,4 млрд грн), яке було допущене у січні місяці. Таким чином, у лютому відбулося виконання індикативних показників за всіма видами підакцизної продукції, крім електроенергії.
Найбільшим викликом для державного бюджету залишається недоотримання рентної плати за користування надрами для видобування природного газу (виконання 54,8 %, мінус 1,3 млрд грн), індикативні показники Мінфіну визначені з ростом до лютого минулого року на 16,4 %, при цьому середня митна ціна газу у січні 2020 року зменшилась вдвічі порівняно з січнем 2019 року (січень 2019 року – 8 892,1 грн за 1000 куб. м, січень 2020 року – 4 199,02 гривні).
«Наприкінці січня я пообіцяв, що податкова виконає план з надходжень до бюджету за лютий. Результат, який ми продемонстрували, говорить сам за себе. Хочу запевнити усіх, що ми не збираємося зупинятися на досягнутому, тому триматимемо і далі високу планку, яку самі ж і задали. Що б не відбувалося довкола нас, податкова виконуватиме свою роботу все ефективніше», – наголосив Голова ДПС Сергій Верланов.

У лютому надходження до зведеного бюджету зросли на 10,5 млрд грн порівняно з минулим роком
У лютому 2020 року за платежами, що контролюються ДПС, до зведеного бюджету надійшло (сальдо) 62,6 млрд гривень. Це на 10,5 млрд грн, або 20,1 % більше, ніж у лютому попереднього року.
З них до державного бюджету сплачено 38,2 млрд грн, що на 8,2 млрд грн, або 27,2 % більше відповідного показника минулого року. Місцеві бюджети отримали 24,4 млрд гривень. Це на 2,3 млрд грн, або 10,5 % більше, ніж у лютому 2019 року.
Загалом протягом січня-лютого 2020 року сальдо податкових надходжень до зведеного бюджету становлять 106,4 млрд гривень. Це на 15,1 млрд грн, або 16,6 % більше, ніж у січні-лютому минулого року. До державного бюджету надійшло 61,3 млрд грн (+ 10,4 млрд грн, або + 20,5 %), до місцевих бюджетів – 45,1 млрд грн (+ 4,7 млрд грн, або + 11,6 %).
Найбільшу роль у наповненні зведеного бюджету відіграють надходження податку та збору на доходи фізичних осіб, які за січень-лютий становили 44,2 млрд грн, що на 5,5 млрд грн, або 14,3 % більше надходжень січня-лютого попереднього року.
«Такий приріст забезпечено не лише за рахунок оподаткування заробітної плати, а й інших джерел доходів фізичних осіб. Це свідчить про зміну підходу до адміністрування цього бюджетоформуючого податку», – підкреслив Голова ДПС Сергій Верланов.
У лютому роботодавці офіційно зареєстрували майже 400 тис. найманих працівників
Протягом лютого 2020 року роботодавцями подано 223,2 тис. повідомлень про прийняття на роботу 399,7 тис. найманих осіб. Це на 10,6 % більше, ніж у лютому попереднього року (361,4 тис. найманих осіб) та на 2,5 % більше, ніж у січні цього року (390,0 тис. найманих осіб).
Крім того, значно зросла і кількість громадян, які офіційно зареєструвалися суб’єктами господарювання. Так, у лютому 2020 року їх кількість склала 31,6 тис. осіб, що на 51,9 % більше порівняно з лютим 2019 року (20,8 тис.) та на 51,2 % порівняно з січнем цього року (20,9 тисячі).
Така динаміка пояснюється якісною роз’яснювальною кампанією щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Зокрема, співробітники ДПС проводять активну роз’яснювальну роботу серед роботодавців та їх працівників щодо неприпустимості використання найманої праці без оформлення трудових відносин, виплати заробітної плати без оподаткування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
За результатами таких зустрічей у січні – лютому 2020 року роботодавцями подано 426,5 тис. повідомлень про прийняття на роботу 789,8 тис. найманих осіб. За відповідний період минулого року подано 396,4 тис. повідомлень про прийняття на роботу 740,6 тис. найманих осіб.
Найбільшу кількість повідомлень про прийняття на роботу подано роботодавцями у сфері:
роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами – 49,3 тис. працівників;
діяльності ресторанів, надання послуг мобільного харчування – 32,5 тис. працівників;
будівництва житлових і нежитлових будівель – 18,2 тис. працівників.
Також у січні – лютому 2020 року як суб’єкти господарювання зареєструвалися 52,5 тис. осіб, або на 34,3 % більше порівняно з відповідним періодом минулого року (39,1 тис. осіб).
«Завдяки спільним зусиллям з Держпрацею, Пенсійним фондом та іншими перевіряючими органами в січні у нас почала збільшуватися кількість повідомлень про укладення трудових договорів. Ми бачимо, що у лютому цей тренд продовжувався. На цьому не зупиняємося. Робота з легалізації зайнятості населення та детінізації заробітної плати триватиме. Це дозволить бюджетам різних рівнів отримувати додаткові надходження, а працівникам – соціальні гарантії», – наголосив Голова ДПС Сергій Верланов.

Детінізація ринку праці: підсумки січня
Протягом січня 2020 року Державна податкова служба провела 501 перевірку суб’єктів господарювання, які виплачували заробітну плату та інші доходи фізичним особам. У результаті органи ДПС виявили 262 випадки, або 52 % від загальної кількості, порушень податкового законодавства.
Як наслідок, податкова донарахувала порушникам до сплати 74 млн грн податку на доходи фізичних осіб, понад 23 млн грн єдиного внеску та близько 5 млн грн військового збору.
У січні за результатами заходів податкового контролю було виявлено близько 900 найманих осіб, праця яких використовувалась роботодавцем без належного оформлення трудових відносин.
Водночас завдяки активній роз’яснювальній роботі, яку проводить податкова спільно з Державною службою України з питань праці у рамках кампанії з легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, ініційованої місцевими органами виконавчої влади, у січні роботодавці додатково уклали майже 19,5 тис. трудових угод з найманими працівниками.
Крім того, протягом січня 2020 року за результатами інших вжитих заходів зареєстрували власну справу близько 2700 громадян, що до цього здійснювали підприємницьку діяльність без належного оформлення. Таким чином, бюджети різних рівнів додатково отримали 18,3 млн грн податку та зборів і 19,9 млн грн єдиного внеску.
«Ми спостерігаємо різке зростання повідомлень про прийняття на роботу, тобто укладених трудових контрактів. Причому, як показує перша декада лютого, хороша динаміка зберігається і надалі. Якісна роз’яснювальна кампанія дає результат, якого неможливо досягти лише силовими та адміністративними методами», – заявив Голова ДПС Сергій Верланов.

Зустріч з представниками Європейської Бізнес Асоціації
Актуальні питання реформування податкової служби, адміністрування податків та новації податкового законодавства, які цікавлять бізнес, обговорили під час зустрічі заступник Голови ДПС Дмитро Венцковський, керівники структурних підрозділів ДПС з представниками Європейської Бізнес Асоціації.
«Державна податкова служба відкрита до діалогу з бізнесом. Ми розуміємо, що зміни, які були внесені останнім часом до податкового законодавства, потребують детального роз’яснення. Ми готові до цієї роботи. Більше того, для нас важливий зворотний зв’язок із бізнесом для того, щоб дослухатися до підприємців і, відповідно, працювати ще ефективніше», – наголосив заступник Голови ДПС Дмитро Венцковський.
Дмитро Венцковський також зазначив, що запустити податкову службу вдалося за короткий термін. При цьому Служба забезпечила виконання всіх визначених завдань із надходжень до бюджету та без незручностей для бізнесу.
Крім того, наголосив заступник Голови ДПС, велику увагу було приділено кадровому оновленню Служби. На сьогодні керівний склад центрального апарату Служби оновлено на 90 %. Нині також розроблений детальний план проведення комплексної перевірки відповідності посадових осіб Служби займаним посадам. Зокрема, створюється комісія, до якої залучаються представники Мінфіну, народні депутати та громадськість.
Також удосконалюється механізм проведення оцінювання результатів службової діяльності в органах ДПС та добору персоналу, розробляється план проведення тестування, співбесід тощо.
Під час заходу представники Європейської Бізнес Асоціації виступили з пропозиціями щодо актуальних для бізнесу питань. Також представники бізнесу виявили зацікавленість щодо процесу впровадження новітніх моделей РРО.
За результатами зустрічі представники Європейської Бізнес Асоціації відзначили готовність ДПС до конструктивного діалогу, а також висловили сподівання, що співпраця з ДПС буде продовжуватися і поглиблюватися й надалі.

Микола Обертович: декларуйте доходи в електронному вигляді – це швидко, легко, якісно!
В. о. заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) Микола Обертович нагадав, що з 1 січня поточного року триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у минулому році.
Фізичні особи, котрі у 2019 році отримали доходи, з яких не сплачено податок на доходи фізичних осіб, зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2020 року річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – декларація).
Платник може обрати зручний для себе спосіб подання декларації.
Однак, слід зазначити, що звітування в електронному вигляді у режимі он-лайн має ряд безумовних переваг серед інших способів подання декларації.
Якщо звітність у паперовому вигляді можна подати виключно у робочий час, то у разі подання в електронному вигляді, її можна надіслати до контролюючого органу цілодобово.
За рахунок відсутності потреби відвідування податкових інспекцій платник податків економить час і кошти. Звітність формується в електронному вигляді за допомогою спеціальних програм, підписується кваліфікованим електронним підписом (далі – КЕП) та передається через мережу Інтернет до податкових органів.
КЕП, можна отримати, зокрема, безкоштовно у будь-якому пункті Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС України або у банківських установах і організаціях.
Електронне звітування виключає потребу у платників контролювати зміну форм бланків податкової декларації, оскільки програма оперативно оновлює формати документів в електронному вигляді, і платник автоматично отримує можливість користуватись чинними на момент звітування формами декларації та додатків до неї.
Крім того, усі звіти в автоматичному режимі перевіряються на наявність арифметичних та логічних помилок.
Підтвердженням доставки та прийняття електронної звітності є квитанції ДПС про отримання декларації із зазначенням дати та реєстраційного номеру документу, які отримує платник податків в електронному вигляді.
Електронна звітність подається з будь-якого куточку планети, в якому є доступ до всесвітньої мережі Інтернет.
Слід зазначити, що одним з найпопулярніших сервісів, за допомогою якого платники податків мають можливість звітувати в електронному вигляді, є безкоштовний електронний сервіс Державної податкової служби України «Електронний кабінет».
Отже, взаємодія платників з контролюючими органами у режимі он-лайн – це можливість просто та швидко подавати звітність.
Шановні платники, економте свій час – користуйтесь перевагами електронного звітування та подайте декларацію в електронному вигляді!

Платники податків сплатили до бюджетів усіх рівнів 426,2 млн.грн. податків і зборів
Начальник Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Володимир Джавун повідомив, що протягом січня-лютого 2020 року забезпечено збір платежів до бюджетів усіх рівнів в сумі 426,2 млн. грн., що на 33,4 млн. грн більше ніж за відповідний період минулого року. Темп росту збору платежів до відповідного періоду минулого року склав 8,5 відсотків.
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області висловлює вдячність платникам податків за сумлінну та своєчасну сплату податків, розуміння важливості наповнення бюджетів, від чого залежить соціально-економічний розвиток країни та регіону.

На розвиток місцевих громад Нікопольського регіону
надійшло 276,1 млн гривень податків й зборів
Начальник Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Володимир Джавун повідомив, щодо надходжень податків і зборів до бюджетів місцевих громад Нікопольського регіону. За січень-лютий 2020 року. надійшло 276,1 млн грн.
Керівник Нікопольського управління акцентував увагу на трійку податків-лідерів, які наповнюють місцеві бюджети.
Перше місце традиційно обіймає податок на доходи фізичних осіб, який є основним джерелом надходжень. За січень-лютий 2020 року надійшло 177,3 млн грн цього податку.
Друге місце належить платі за землю – 45,4 млн грн.
На третьому місці – єдиний податок – 34,0 млн грн.
«Завдяки повній та своєчасній сплаті податків, рівномірного поповнення бюджету, та злагодженій взаємодії податківців з платниками податків вдається досягти позитивної динаміки надходжень до бюджету» зазначив Володимир Джавун.
Володимир Малиновський про декларування доходів в ефірі
радіо «Ностальжи 102,4 Fm»
Заступник начальника управління - начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Володимир МАЛИНОВСЬКИЙ завітав до студії радіо «Ностальжи 102,4 Fm» та закликав громадян виконати свій конституційний обов’язок та задекларувати доходи, отримані у 2019 році:
«З 1 січня поточного року розпочалась кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2019 році. Річна податкова декларація про доходи подається до 1 травня 2020 року.
Звертаємо увагу, що згідно норм Податкового кодексу України обов’язковому декларуванню підлягають:
- доходи , з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався;
- доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам тощо);
- подарунки та спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення;
- доходи від продажу інвестиційних активів;
- іноземні доходи.
Виконати конституційний обов’язок та прозвітуватися про минулорічні доходи Ви можете в Центрах обслуговування платників, що діють при державних податкових інспекціях, де фахівці служби у разі необхідності нададуть Вам консультаційну допомогу» - зазначив Володимир Малиновський

Надходження ЄВ
У січні-лютому поточного року платники податків Нікопольського регіону перерахували 125,6 мільйон гривень єдиного внеску. Як зазначила заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Юлія Пушко, порівняно з відповідним періодом минулого року рівень сплати єдиного внеску зріс на 14,2 мільйони гривень.
Серед основних джерел надходжень єдиного внеску – нарахування і сплата єдиного внеску роботодавцями із заробітних плат найманих працівників, від виплат грошового забезпечення військовослужбовцям, а також від фізичних осіб-підприємців, членів фермерських господарств і самозайнятих осіб.

Офіційне працевлаштування має певні переваги
Заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Юлія Пушко повідомила, що офіційне працевлаштування – це захист соціальних інтересів громадян, гарантування права на соціальні виплати та пенсійне забезпечення. Незадекларована праця знижує доходи державного бюджету, а отже і можливість фінансування державних програм соціального спрямування.
Звертаємо увагу на переваги офіційного працевлаштування, зокрема:
► економічні й соціальні гарантії.
Це означає, що після офіційного укладання трудового договору працівник користується такими правами:
● правом на гарантований розмір заробітної плати (у тому числі доплати, надбавки й заохочувальні виплати);
● правом на відпустку, у тому числі додаткову й без збереження зарплати, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;
● правом на оплату лікарняного;
● правом на достроковий вихід на пенсію через шкідливі умови праці;
● правом на скорочений робочий день, тиждень через шкідливі умови праці;
● правом не працювати у вихідний і святковий день;
● правом не залучатися до понаднормових робіт без бажання працівника;
● правом на допомогу в зв’язку з безробіттям;
● правом на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань;
● правом на зарахування виробничого стажу;
● правом на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості;
● правом на гарантії за колективним договором.
Заробітна плата офіційно працевлаштованого працівника, про яку щомісячно та в повному обсязі звітує роботодавець і з якої здійснюється сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, забезпечує працівника повним соціальним захистом, гарантованим державою, а період роботи зараховується у повному обсязі до трудового стажу, який буде разом із розміром заробітної плати враховуватися при нарахуванні пенсійних виплат;
► трудові гарантії.
Це означає, що офіційне укладення трудового договору захищає найманого працівника відповідно до чинного трудового законодавства у разі порушення його прав, а саме: якщо роботодавець затримує виплату заробітної плати; відмовляється оплатити виконану роботу; не додержується інших своїх трудових зобов’язань.
Юлія Пушко нагадала, що відсутність офіційно оформлених трудових відносин між роботодавцем і працівником призводить до того, що працівник не матиме всіх перелічених гарантій і права на достойну пенсію у майбутньому.

Платники Дніпропетровщини за січень – лютий перерахували до бюджетів усіх рівнів та єдиного внеску понад 10,3 мільярдів гривень
За січень – лютий 2020 року Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області забезпечено до бюджетів усіх рівнів (без урахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) 7 млрд 669,6 млн грн, що на 428,3 млн грн перевищує показник відповідного періоду минулого року.
Так, до державного бюджету впродовж січня – лютого 2020 року надійшло 3 млрд 470,3 млн грн, що на 56,2 млн грн більше надходжень аналогічного періоду минулого року.
До місцевих бюджетів за відповідний період забезпечено 4 млрд 199,3 млн гривень. Це на 372,1 млн грн більше фактичних надходжень січня – лютого 2019 року.
За підсумками перших двох місяців поточного року єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування зібрано 2 млрд 652,5 млн грн, що перевищує минулорічні показники на 257,5 млн гривень.

Ліцензування обігу пального: результати лютого
Протягом січня – лютого 2020 року Державною податковою службою проведено 472 перевірки мереж АЗС з виявлення порушень податкового законодавства та встановлення місць нелегальних заправок. По 58 об’єктах встановлено низку порушень та вже застосовано штрафних санкцій на суму 6,9 млн грн (0,5 млн грн у процесі застосування). Ще по 40 об’єктах зафіксовано демонтаж обладнання.
За перші два місяці цього року ДПС видано 10 131 ліцензію на провадження господарської діяльності в сфері обігу пального, в т. ч. 135 на оптову торгівлю, 681 на роздрібну торгівлю та 9317 на зберігання. Якщо в січні було видано 1700 ліцензій, то у лютому вже 8431, тобто за цей період кількість виданих ліцензій зросла майже в 5 разів. При цьому припиняється діяльність суб’єктів господарювання, які порушують правила ведення діяльності в сфері обігу пального, – в лютому анульовано 351 ліцензію таких підприємств.
Така динаміка свідчить про ефективність боротьби з тіньовими ринками, яку ведуть податкова та правоохоронні органи під керівництвом Уряду та Прем’єр-міністра.
Державна податкова служба України вдячна платникам податків за почутий меседж щодо спільної взаємодії державного органу з платником в напрямі легалізації і прозорості ведення бізнесу на ринку обігу пального.

Податок на додану вартість: результати лютого
Одним з головних чинників виконання Державною податковою службою завдань із наповнення бюджету в лютому стало значне перевиконання індикативу Міністерства фінансів з податку на додану вартість – на 45,4 %.
До державного бюджету надійшло 10,8 млрд грн (сальдо ПДВ), що на 3,4 млрд грн більше запланованого. Таким чином, за січень-лютий вже спостерігається перевиконання індикативу з ПДВ на 5,1 % (+0,9 млрд гривень). З початку року до бюджету надійшло 17,8 млрд грн при запланованих 16,9 млрд гривень.
Якщо порівнювати з лютим минулого року, то сальдо ПДВ зросло на 80,3 %, або на 4,8 млрд гривень. Важливо, що при цьому податковою було задоволено всі заявки на відшкодування ПДВ.
Загалом у лютому платниками задекларовано на 9,8 % більше, ніж у лютому минулого року, при цьому оподатковуваний обсяг постачання зріс лише на 2,7 %, тобто зростання надходжень від ПДВ випереджає темпи зростання економіки.
Цих результатів вдалося досягти завдяки підвищенню якості аналізу надходжень податку, ефективності адміністрування та впровадження нової системи моніторингу відповідності податкових накладних критеріям оцінки ступеня ризиків.
Важлива інформація від Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
Кваліфікований надавач електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС (далі – Кваліфікований надавач ЕДП ІДД ДПС) повідомив про наступне:
1. Строк чинності кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів становить не більше 2 (двох) років з моменту їх формування.
2. Відповідно до положень Регламенту Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС кваліфіковані сертифікати відкритих ключів надаються виключно в електронному вигляді шляхом їх розміщення на офіційному інформаційному ресурсі Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС (http://acskidd.gov.ua).
3. У зв’язку з тим, що в межах електронних довірчих послуг не передбачено надання послуг з копіювання, друку та заповнення реєстраційних карток, бланків та інших документів, продаж або безоплатне надання носіїв ключової інформації, генерація особистих ключів виконується на носії користувача (з’ємні флеш-носії, оптичні носії CD/DVD, захищені носії ключової інформації тощо).
Слід зауважити, що кожен особистий ключ користувача повинен бути записаний на окремий носій інформації.
4. У разі отримання електронних довірчих послуг, до закінчення строку чинності кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів, слід скасувати діючі кваліфіковані сертифікати відкритих ключів.
5. Програмне забезпечення для роботи з кваліфікованим електронним підписом можна завантажити зі сторінки Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС, яка знаходиться за посиланням https://acskidd.gov.ua/etrusted-services
6. Ідентифікація особи, яка звернулася до Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС, здійснюється за паспортом громадянина України, а за його відсутності паспортом громадянина іншої країни із нотаріально засвідченим перекладом на українську мову, посвідкою на тимчасове/постійне проживання, посвідченням біженця або паспортом громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про постійне місце проживання в іноземній державі.
Оновлено спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, що вийшло доповнення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.27.16.0 станом на 04.10.2019 (даний комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 27.12.2018 по 04.10.2019 включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.27.*, при цьому всі персональні довідники та налаштування користувача залишаються незмінними).
Перелік змін та доповнень (версія 1.27.16.0):
Додано нові версії документів:
На виконання вимог наказу Міністерства фінансів України від 31 травня 2019 року № 226 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку» (з 01.10.2019):
J0901107 – Фінансова звітність малого підприємства (Додаток 1 до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Спрощена фінансова звітність» (пункт 5 розділу I));
J0901204 – Фінансова звітність мікропідприємства (Додаток 2 до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Спрощена фінансова звітність» (пункт 5 розділу I)).
Коригування існуючих форм, шаблонів та даних:
Внесені зміни в екранні форми вводу та форми для друку:
J/F0295807 – Додаток 8. Розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах.
Внесені зміни в XML схеми наступних форм:
F/J 0209901 – Заявка на поповнення (коригування) залишку спирту етилового;
F/J 0210901 – Заявка на поповнення (коригування) залишку пального.
Інформація розміщена на офіційному вебпорталі «Державна податкова служба України» за посиланням: https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/
Отримати інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків громадяни можуть за допомогою Електронного кабінету
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області інформує, що платники податків можуть отримати інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, скориставшись електронними сервісами ДПС.
Зокрема, у рамках кампаній декларування доходів громадян та е-декларування зазначену інформацію можна отримати за допомогою електронного сервісу «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису».
Зазначений електронний сервіс розміщено на офіційному вебпорталі ДПС.
За допомогою меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету платника та «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності/запитів до «Єдиного вікна подання електронної звітності» фізична особа – платник податків може сформувати «Запит про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи/декларації про доходи та витрати осіб, які звернулись за призначенням житлових субсидій» виключно для отримання інформації про себе.
Запит має підписуватися електронним цифровим підписом з одночасним застосовуванням посиленого сертифікату.
Після обробки запиту на електронну адресу фізичної особи – платника податків направляється файл-відповідь, який містить відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків.
Детально ознайомитись з Порядком отримання відомостей про доходи можна на офіційному веб-порталі ДПС у рубриці: Фізичним особам/Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді за посиланням: https://tax.gov.ua/fizichnim-osobam/vidomosti-doxid/
Вхід до Електронного кабінету платника здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua
Звертаємо увагу: відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (по квартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 50 днів після його закінчення.
При цьому, відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків надаються відповідно до Податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ), які щоквартально подаються податковими агентами до територіальних органів ДПС та відповідно до поданих фізичними особами, фізичними особами – підприємцями або фізичними особами, як провадять незалежну професійну діяльність податкових декларацій.
Електронний кабінет надає можливість подати повідомлення про об’єкти оподаткування в електронному вигляді
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що користувачі Електронного кабінету через приватну частину (особистий кабінет) мають можливість подати Повідомлення про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність в електронному вигляді за формою № 20-ОПП (далі – Повідомлення за ф. № 20-ОПП).
Реєстраційні дані платника у Повідомленні за ф. № 20-ОПП заповнюються автоматично на основі даних ДПС, дані щодо об’єктів оподаткування заповнюються платником самостійно.
Повідомлення за ф. № 20-ОПП опрацьовується повністю в автоматичному режимі та результат опрацювання відображається у Квитанції № 2, яку можливо переглянути у режимі «Вхідні/вихідні документи» Електронного кабінету.
Дані про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, відображаються у режимі «Облікові дані платника» Електронного кабінету.
Звертаємо увагу, що обов’язок повідомляти контролюючий орган за основним місцем обліку платника податків про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, встановлений п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України.
Такі відомості подаються у Повідомленні за ф. № 20-ОПП протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування або об’єкта, пов’язаного з оподаткуванням.
ВР підтримала законопроєкт щодо спрощення податкового обліку
Верховною Радою прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців» (№ 2524 від 04.12.2019). За законопроект проголосували 299 депутатів.
Законопроект передбачає наступні новації:
- скасування обов’язкового ведення книги обліку доходів для «спрощенців»- не платників ПДВ;
- можливість отримувати електронні листи від податкової в електронному кабінеті та на e-mail;
- скасування заяви на приєднання до договору про визнання електронних документів;
- автоматична реєстрація скарг платника в електронному кабінеті;
- відображення в електронному кабінеті платника податків поряд із сумами податкових зобов’язань дату їх виникнення;
- спрощення для підприємця механізму доведення відсутності своєї вини у разі виникнення технічних помилок.
Нові можливості Електронного кабінету у зв’язку з запровадженням програмних РРО
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
Законом України від 20 вересня 2019 року № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» до п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) додано новий підпункт 14.1.278, яким встановлено, що його користувачам – покупцям (споживачам) товарів, робіт та послуг через Електронний кабінет, який функціонує відповідно до ст. 421 ПКУ, забезпечується можливість:
► контролю достовірності розрахункових документів, які зберігатимуться у системі обліку документів реєстраторів розрахункових операцій;
► заповнення та подання скарг покупця щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій якщо вартість товарів (робіт, послуг), які є предметом скарги, на день їх отримання покупцем (споживачем) перевищує 850 гривень;
► отримання інформації про стан розгляду скарги покупця (споживача), про застосовані штрафні (фінансові) санкції за наслідками розгляду скарги або про причини їх незастосування податковим органом, про зарахування сум штрафних (фінансових) санкцій до бюджету, про стан виконання висновку про компенсацію частини суми штрафних (фінансових) санкцій за скаргою покупця (споживача) в обсягах та порядку, встановлених законодавством.
В Електронному кабінеті можна переглянути інформацію щодо реквізитів рахунка у СЕА ПДВ
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Електронний кабінет забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених Податковим кодексом України (далі – ПКУ) та нормативно-правовими актами, що прийняті на підставі та на виконання ПКУ, шляхом, зокрема перегляду в режимі реального часу інформації про платника податків, що збирається, використовується та формується контролюючими органами у зв’язку з обліком платників податків та адмініструванням податків, зборів, дані системи електронного адміністрування ПДВ (далі – СЕА ПДВ).
Норми встановлені п. 42№.2 ст. 42ПКУ.
Вхід до Електронного кабінету здійснюється за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.
Інформацію щодо реквізитів рахунка у СЕА ПДВ платники податків мають можливість переглянути у приватній частині Електронного кабінету у вкладці «Дані про банківські рахунки» режиму «Облікові дані платника» та у вкладці «Реєстр транзакцій» режиму «Система електронного адміністрування ПДВ».
Сервіс Державної податкової служби України «Пульс»
Інтерактивний сервіс «Пульс» - інструмент двостороннього зв’язку із громадянами та суб’єктами господарювання, який дає можливість запобігти правопорушенням з боку працівників Державної податкової служби України.
За номером телефону Контакт-центру ДПС 0800-501-007, обравши на інтерактивному голосовому автовідповідачі напрямок «4» та на електронну адресу idd@tax.gov.ua, громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії та бездіяльність, можливі корупційні правопорушення у сфері службової діяльності з боку конкретних посадових осіб структурних підрозділів ДПС та її територіальних органів.
Заявники протягом 3 робочих днів отримують інформацію щодо результатів розгляду звернень, залишених за телефоном, та вжитих заходів. Якщо інформація потребує додаткового розгляду, то загальний термін розгляду може бути подовжено.
Зауваження та пропозиції щодо роботи сервісу «Пульс» Ви можете надати в електронному вигляді на адресу idd@tax.gov.ua
Стартувала деклараційна кампанія – 2020
З початку 2020 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року.
Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація):
- особисто або уповноваженою на це особою;
- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.
Граничний термін подання декларації за звітний (податковий) 2019 рік – 30.04.2020.
У разі надсилання декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.
При направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.
Нагадуємо, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні:
- доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;
- доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також інвестиційних доходів;
- іноземного доходу;
- та в інших передбачених Кодексом випадках.
Водночас нагадуємо, що платники податків мають право задекларувати право на податкову знижку, відповідно до статті 166 Податкового кодексу України, шляхом подання декларації до 31.12.2020.
За використання незадекларованої праці
законодавством передбачена відповідальність
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що роботодавець порушує норми Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), якщо:
► не оформив із працівником трудовий договір і не повідомив про його найм органи Державної податкової служби;
► якщо офіційно виплачує лише частину заробітної плати, а решту або всю зарплату – у «конверті»;
► якщо укладено цивільно-правову угоду або договір із працівником, який фактично виконує певні трудові функції за посадою на постійному робочому місці і отримує за це винагороду на постійній основі;
► якщо роботодавець здійснює діяльність без реєстрації як юридична, або фізична особа – підприємець і при цьому наймає на роботу працівників.
У всіх вищезазначених випадках роботодавцем порушується чинне законодавство про працю (далі – КЗпП), а саме:
◄ здійснюється фактичний допуск до роботи працівників без укладання з ним трудового договору (контракту);
◄ заробітна плата (винагорода) виплачується без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, податків та зборів;
◄ оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві;
◄ підміна трудових відносин цивільними – використовується праця працівника без укладання з ним трудового договору (контракту).
Статтею 265 КЗпП за такі порушення передбачено накладення на роботодавців штрафних санкцій.
Зміна діючих бюджетних рахунків; а також рахунків єдиного внеску.
Відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2013 № 1203 відкриті нові рахунки для зарахування надходжень до державного та місцевого бюджетів згідно з вимогами Бюджетного кодексу України, Закону України «Про Державний бюджет на 2020 рік», наказу Міністерства фінансів України від 14.01.2011 № 11 «Про бюджетну класифікацію» та наказу Державної казначейської служби України від 28.11.2019 № 336 «Про затвердження Змін до Довідника відповідності символу звітності коду класифікації доходів бюджету».
Із 03 січня 2020 року функціонуватимуть нові рахунки для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, відкриті на балансі центрального апарату Казначейства України, за стандартом IBAN.
Рахунки почали діяти з 03 січня 2020 року.
Додатково інформуємо, що всі рахунки для зарахування платежів до Державного бюджету України та місцевих бюджетів розміщені на вебсторінці Головного управління Державної казначейської служби України в Дніпропетровській області (розділ «Реквізити рахунків») вебпорталу Державної казначейської служби України https://dnp.treasury.gov.ua/ua/rekviziti-rahunkiv
З оновленими бюджетними рахунками до державного та місцевих бюджетів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області та нові рахунки для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які почали діяти 03.01.2020, можливо ознайомитись за посиланням: https://dp.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/
Скасування кваліфікованого сертифіката ключа є достроковим припиненням його чинності
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області інформує, що скасування кваліфікованого сертифіката ключа є достроковим припиненням його чинності. Скасовані сертифікати ключів поновленню не підлягають.
Часом скасування кваліфікованого сертифіката вважається час зміни його статусу в реєстрі сертифікатів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (далі – КН ЕДП ІДД ДПС).
Клієнт (користувач) зобов’язаний невідкладно звернутися до КН ЕДП ІДД ДПС за скасуванням кваліфікованого сертифіката у разі:
► компрометації особистого ключа користувача (факт або обґрунтована підозра того, що особистий ключ став відомий іншим особам, втрата можливості подальшого використання особистого ключа із будь-яких обставин, зокрема, втрата або пошкодження носія ключової інформації тощо);
► зміни відомостей, зазначених у кваліфікованому сертифікаті;
► виявлення помилок у реквізитах кваліфікованого сертифіката тощо.
При цьому платником подаються необхідні документи на отримання електронних довірчих послуг щодо формування нових кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів.
До уваги суб’єктів господарювання, які переміщують пальне або спирт етиловий транспортними засобами!
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до п.п. 230.1.5 п. 230.1 ст. 230 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) транспортні засоби, що набули статусу акцизних складів пересувних, а також транспортні засоби, що використовуються суб’єктом господарювання, який не є розпорядником акцизного складу, для переміщення на митній території України власного пального або спирту етилового для потреб власного споживання чи промислової переробки, повинні обліковуватися в Переліку транспортних засобів, що переміщують пальне або спирт етиловий, створення та ведення якого забезпечується центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, у порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.
Переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не зазначені в акцизних накладних, зареєстрованих у Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН), складених на операції, при здійсненні яких переміщується пальне або спирт етиловий у таких транспортних засобах, а також не зазначені у заявках на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, які надіслані центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, забороняється.
Пунктом 228.3 ст. 228 ПКУ передбачено, зокрема, що у разі виявлення фактів переміщення пального або спирту етилового з використанням транспортних засобів, що не зазначені в акцизних накладних, зареєстрованих у ЄРАН, складених на операції, при здійсненні яких переміщується пальне або спирт етиловий у таких транспортних засобах, або в заявках на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, відповідні контролюючі органи тимчасово (до винесення рішення суду) вилучають такі пальне або спирт етиловий та транспортні засоби з вільного обігу та подають відповідні матеріали до суду для винесення постанови про їх вилучення в дохід держави (конфіскацію).
За продаж алкогольних напоїв на розлив суб’єктами господарювання, які не мають права здійснювати таку діяльність, передбачена відповідальність
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється тільки суб’єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статус суб’єктів господарювання громадського харчування, суб’єктів господарювання з універсальним асортиментом товарів.
Така норма передбачена ст. 15 прим.3 Закону України від 19.12.1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (далі – Закон № 481).
При цьому, звертаємо увагу, що згідно зі ст. 17 Закону № 481 у разі порушення зазначених вимог до суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів - 6800 гривень.
Фізична особа має можливість отримати довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що платник податку – фізична особа, у якого виникає об’єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором, зобов’язаний подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі - Декларація) та сплатити відповідні податкові зобов’язання (крім випадків, передбачених п.179.2 ст. 179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).
Звертаємо увагу, що за зверненням платника податку контролюючий орган, до якого було подано Декларацію, видає Довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (далі – Довідка) за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 13.06.2017 № 568 (далі – Порядок № 568).
Довідка видається безоплатно на підставі заяви платника податків про видачу Довідки за формою, наведеною у додатку до Порядку № 568, та поданої декларації.
Заяву про видачу Довідки за вибором платника податку може бути подано засобами електронного зв’язку в електронній формі.
Видається Довідка контролюючим органом за місцем податкового обліку платника податків протягом 10 календарних днів з дати отримання заяви.
При цьому, Довідка може бути видана у паперовій та/або електронній формах. Довідку у паперовій формі отримує безпосередньо платник податків або його уповноважений представник за місцем податкового обліку.
Набуття статусу суб’єкта електронного документообігу здійснюється з дати укладення Договору про визнання електронного документообігу шляхом приєднання до нього
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (далі – Порядок № 557) юридичні особи, самозайняті особи, податкові агенти, контролюючі органи, органи державної влади, органи місцевого самоврядування набувають статусу суб’єкта електронного документообігу з дати укладення Договору про визнання електронних документів (далі – Договір), шляхом приєднання до нього на підставі Заяви про приєднання до Договору, яка направляється протягом операційного дня у визначеному форматі (стандарті) засобами телекомунікаційного зв’язку до контролюючого органу за основним місцем обліку платника.
При заповненні реквізитів Заяви про приєднання до Договору, зазначаються наступні дані:
- дата та номер Заяви про приєднання до Договору;
- дата та номер Договору – реквізити Договору, який оприлюднено на офіційному вебпорталі ДПС за електронною адресою: https://cabinet.tax.gov.ua/contract;
- код за ЄДРПОУ / реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності), номер паспорта, найменування (або прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) для фізичних осіб) платника;
- в особі – прізвище, ім’я та по батькові (далі – ПІБ) керівника (для фізичної особи – підприємця – його ПІБ);
- що діє на підставі:
для юридичних осіб – вид установчого документу (статут підприємства або інший установчий документ), відомості про яких включені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) (із зазначенням дати внесення);
для фізичних осіб – підприємців – «зареєстрований як фізична особа – підприємець, про що містяться відомості в ЄДР» (із зазначенням дати внесення);
для фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність – закон, на підставі якого особа здійснює незалежну професійну діяльність, про що внесено запис до відповідного реєстру (із зазначенням дати);
- код за ЄДРПОУ та найменування контролюючого органу – код за ЄДРПОУ та найменування контролюючого органу, зазначений у Договорі, розміщеному на офіційному вебпорталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua/contract) в залежності від того до якого Договору приєднується платник;
- за адресою – адреса субсайту офіційного вебпорталу ДПС, за якою оприлюднено Договір, а саме: https://cabinet.tax.gov.ua/contract;
- е-mail Автора – поштова скринька платника, яка використовується платником для листування з контролюючими органами та повідомляється шляхом внесення адреси електронної пошти до облікових даних автора.
При виїзді за кордон на постійне місце проживання слід подати декларацію та отримати довідку
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до контролюючого органу декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду (п. 179.3 ст. 179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).
Контролюючий орган зобов’язаний перевірити визначене податкове зобов’язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов’язань, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.
Порядок видачі довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податку - резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1243 (далі – Порядок № 1243), згідно якого Декларація подається за три останні звітні податкові періоди (у разі наявності невиконаного обов’язку з подання) та за звітний період поточного року (з початку поточного року до строку, на який припадає день подання такої Декларації).
Протягом 30 календарних днів з дня отримання Декларації орган державної податкової служби визначає податкове зобов’язання платника податку та надсилає йому податкове повідомлення, а у разі відсутності податкових зобов’язань – видає Довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або про відсутність податкових зобов’язань) (далі - Довідка).
Платник податку зобов’язаний у порядку, передбаченому ПКУ, сплатити визначену у податковому повідомленні суму податкового зобов’язання, включаючи пеню та штрафні санкції (у разі наявності).
Звертаємо увагу, що для фізичних осіб - платників податку - резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, Довідка дійсна протягом 60 календарних днів з дати її видачі за наявності документа, що посвідчує особу.
У разі закінчення строку дії Довідки не передбачено повторне її отримання завітний податковий період (календарний рік), за який вже було подано Декларацію. Платник податку - резидент, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання та у якого закінчився строк дії Довідки, може отримати нову Довідку за умови подання Декларації за період з початку поточного року до строку, на який припадає день подання такої Декларації.
Довідково: форма довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або про відсутність податкових зобов’язань) (далі – Довідка) та Порядок оформлення і видачі довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов’язань) затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.06.2017 № 568.
Отримувачам послуг від нерезидента, не зареєстрованим як платники ПДВ, надана можливість відкоригувати податкові зобов'язання
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що отримувачі послуг, які постачаються нерезидентами на митній території України, та які відповідно до Податкового кодексу України є відповідальними за нарахування та сплату податку до бюджету і не зареєстровані як платники податку на додану вартість, подають до контролюючого органу Розрахунок податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податків, на митній території України (далі - Розрахунок), форму якого затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21.
Звертаємо увагу, що наказом Міністерства фінансів України від 20.11.2019 № 488 форму Розрахунку викладено в новій редакції та внесено зміни до порядку його заповнення (розділу VІІ Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість (далі - Порядок).
Так, форму Розрахунку доповнено таблицею для здійснення уточнення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок, яка, зокрема, передбачає нарахування самостійно платником суми штрафу у зв'язку з виправленням помилок у разі, якщо внаслідок уточнення збільшується сума нарахованих податкових зобов'язань.
Розділ VII Порядку доповнено:
- пунктом 3, яким передбачено можливість подання уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань для даної категорії платників,
- пунктом 4, яким визначено порядок заповнення розділу II Розрахунку, який має назву «Розрахунок уточнення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок», в якому відображаються відповідні показники з урахуванням уточнення за звітний (податковий) період, що уточнюється:
1) у графах 2 - 7, 10 відображаються відповідні показники звітного періоду, що уточнюється. У разі якщо до розрахунку за цей звітний період раніше вносилися зміни, у графах 7, 10 відображаються відповідні показники граф 8, 11 останнього уточнюючого розрахунку за операціями з постачання послуг нерезидентами, який подавався до розрахунку звітного (податкового) періоду, що уточнюється;
2) у графах 8, 11 відображаються відповідні показники з урахуванням уточнення;
3) у графах 9, 12 відображається сума помилки (абсолютне значення).
Значення графи 12 рядка «Усього до нарахування/зменшення» уточнюючого розрахунку за операціями з постачання послуг нерезидентами відображається в обліку з цього податку контролюючим органом.
Наголошуємо, особа, відповідальна за нарахування та сплату податку до бюджету, яка самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих періодів, зобов'язана сплатити штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку.
У графі 12 рядка «Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв'язку з виправленням помилки (у разі позитивного значення графи 12)» відображається сума нарахованого штрафу. Значення цієї графи відображається в обліку з цього податку контролюючим органом.
Набуття статусу суб’єкта електронного документообігу здійснюється з дати укладення Договору про визнання електронного документообігу шляхом приєднання до нього
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (далі – Порядок № 557) юридичні особи, самозайняті особи, податкові агенти, контролюючі органи, органи державної влади, органи місцевого самоврядування набувають статусу суб’єкта електронного документообігу з дати укладення Договору про визнання електронних документів (далі – Договір), шляхом приєднання до нього на підставі Заяви про приєднання до Договору, яка направляється протягом операційного дня у визначеному форматі (стандарті) засобами телекомунікаційного зв’язку до контролюючого органу за основним місцем обліку платника.
При заповненні реквізитів Заяви про приєднання до Договору, зазначаються наступні дані:
- дата та номер Заяви про приєднання до Договору;
- дата та номер Договору – реквізити Договору, який оприлюднено на офіційному вебпорталі ДПС за електронною адресою:https://cabinet.tax.gov.ua/contract;
- код за ЄДРПОУ/реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності), номер паспорта, найменування (або прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) для фізичних осіб) платника;
- в особі – прізвище, ім’я та по батькові (далі – ПІБ) керівника (для фізичної особи – підприємця – його ПІБ);
- що діє на підставі:
для юридичних осіб – вид установчого документу (статут підприємства або інший установчий документ), відомості про яких включені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) (із зазначенням дати внесення);
для фізичних осіб – підприємців – «зареєстрований як фізична особа – підприємець, про що містяться відомості в ЄДР» (із зазначенням дати внесення);
для фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність – закон, на підставі якого особа здійснює незалежну професійну діяльність, про що внесено запис до відповідного реєстру (із зазначенням дати);
- код за ЄДРПОУ та найменування контролюючого органу – код за ЄДРПОУ та найменування контролюючого органу, зазначений у Договорі, розміщеному на офіційному вебпорталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua/contract) в залежності від того до якого Договору приєднується платник;
- за адресою – адреса субсайту офіційного вебпорталу ДПС, за якою оприлюднено Договір, а саме: https://cabinet.tax.gov.ua/contract;
- е-mail Автора – поштова скринька платника, яка використовується платником для листування з контролюючими органами та повідомляється шляхом внесення адреси електронної пошти до облікових даних автора.
При виїзді за кордон на постійне місце проживання слід подати декларацію та отримати довідку
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до контролюючого органу декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду (п. 179.3 ст. 179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).
Контролюючий орган зобов’язаний перевірити визначене податкове зобов’язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов’язань, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.
Порядок видачі довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податку - резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1243 (далі – Порядок № 1243), згідно якого Декларація подається за три останні звітні податкові періоди (у разі наявності невиконаного обов’язку з подання) та за звітний період поточного року (з початку поточного року до строку, на який припадає день подання такої Декларації).
Протягом 30 календарних днів з дня отримання Декларації орган державної податкової служби визначає податкове зобов’язання платника податку та надсилає йому податкове повідомлення, а у разі відсутності податкових зобов’язань – видає Довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або про відсутність податкових зобов’язань) (далі - Довідка).
Платник податку зобов’язаний у порядку, передбаченому ПКУ, сплатити визначену у податковому повідомленні суму податкового зобов’язання, включаючи пеню та штрафні санкції (у разі наявності).
Звертаємо увагу, що для фізичних осіб - платників податку - резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, Довідка дійсна протягом 60 календарних днів з дати її видачі за наявності документа, що посвідчує особу.
У разі закінчення строку дії Довідки не передбачено повторне її отримання завітний податковий період (календарний рік), за який вже було подано Декларацію. Платник податку - резидент, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання та у якого закінчився строк дії Довідки, може отримати нову Довідку за умови подання Декларації за період з початку поточного року до строку, на який припадає день подання такої Декларації.
Довідково: форма довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або про відсутність податкових зобов’язань) (далі – Довідка) та Порядок оформлення і видачі довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов’язань) затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.06.2017 № 568.
Застосування самопредставництва в судах
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області інформує, що 29 грудня 2019 року набув чинності Закон України від 18.12.2019 року № 390-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення можливостей самопредставництва в суді органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення».
Зазначеним Законом внесено зміни в ряд законодавчих актів і розширено можливості для самопредставництва в суді органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення.
Зокрема, Законом визначено, що органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи незалежно від порядку їх створення беруть участь у справі не лише через керівника чи членів виконавчих органів, але й через інших осіб уповноважених діяти від їх імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво), або через представника.
Нагадаємо, з 1 січня 2020 року в силу приписів ст. 131-2 та п. 11 Перехідних Положень Конституції України виключно адвокати та прокурори мали представляти інтереси органів державної влади та місцевого самоврядування в судах.
Оскільки присутність співробітників контролюючого органу в статусі представників в ході розгляду податкових спорів безперечно є необхідною умовою для результативності діяльності Головного управління ДПС у м. Києві з питань, які пов’язані з порушенням вимог податкового законодавства, то законодавчі зміни у сфері самопредставництва є для Головного управління ДПС у м. Києві єдинним інструментом для доведення правомірності та законності своїх рішень та дій в судовому порядку.
Зберігання контрольної стрічки у пам’яті РРО
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області інформує, що дія Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.
Суб’єкти господарювання зобов’язані друкувати або створювати в електронній формі на реєстраторах розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) контрольні стрічки і забезпечувати їх зберігання протягом трьох років (п.10 ст. 3 Закону №265).
Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 08.10.2012 №1057 «Про затвердження Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних та Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів державної податкової служби»:
контрольна стрічка в електронній формі (далі - КСЕФ) - копії розрахункових документів, а також копії фіскальних звітних чеків, послідовно сформованих РРО, що створені в електронній формі таким реєстратором, які зберігаються на носії контрольної стрічки у формі пакетів даних;
носій контрольної стрічки в електронній формі - функціональна частина РРО з контрольною стрічкою в електронній формі, яка призначена для зберігання створених цим РРО пакетів даних.
Так, відповідно до вимог п.2.3 розділу ІІ наказу № 1057, РРО з КСЕФ повинен забезпечувати енергонезалежне зберігання інформації КСЕФ у носії КСЕФ протягом законодавчо встановленого строку зберігання.
До податкової знижки за навчання включаються фактично здійснені витрати, підтверджені платіжними та розрахунковими документами
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.
До переліку витрат, дозволених до включення до податкової знижки, включається сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення (п.п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 ПКУ).
Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (тобто, за 2019 рік по 31 грудня 2020 року).
До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами.
Так, фізична особа, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання, на вимогу контролюючого органу, крім декларації про майновий стан і доходи, надає:
- відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери;
- договір з навчальним закладом; довідку про отримані у звітному році доходи;
- документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення);
- тощо.
Звертаємо увагу, що для прискорення проведення контролюючим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до контролюючого органу копії зазначених документів.
За несвоєчасне подання звітності про обсяги виробництва й обігу спирту законодавством передбачені фінансові санкції
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома платників, що до суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів, зокрема, у разі неподання чи несвоєчасного подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів до органу виконавчої влади, уповноваженого Кабінетом Міністрів України видавати відповідні ліцензії – у розмірі 17 000 гривень.
Норми встановлені ст. 17 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» зі змінами та доповненнями.
Суб’єкт господарювання має право отримати на одну і ту ж саму особу декілька КЕП
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, що відповідно до п.п. 23 п. 1 ст. 1 Закону України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» (далі – Закон № 2155) кваліфікований електронний підпис (далі – КЕП) – це удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.
Закон № 2155 не обмежує суб’єкта господарювання мати декілька КЕП.
Отже, суб’єкт господарювання може отримати у Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС декілька КЕП на одну і ту ж саму особу.
Такі отримані КЕП є різними, оскільки засобами кваліфікованого електронного підпису чи печатки забезпечується належний рівень унікальності пари ключів, що ними генеруються.
Підвищення кваліфікації штатного працівника, який виконує роботи згідно з цивільно-правовим договором: що з єдиним внеском?
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) є роботодавці – підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, які використовують працю фізичних осіб за цивільно-правовими договорами (далі – ЦПД) (крім ЦПД, укладеного з фізичною особою – підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань).
Норми визначені абзацом другим п. 1 частини 1 ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464).
Базою нарахування єдиного внеску для роботодавців, є, зокрема сума винагороди фізичній особі за виконання робіт (надання послуг) за ЦПД (абзац перший п. 1 частини 1 ст. 7 Закону № 2464).
Згідно з п.п. 2.1.8 розділу ІІ Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5 (далі – Інструкція № 5), оплата праці (включаючи гонорари) працівників, які не перебувають у штаті підприємства (за умови, що розрахунки проводяться підприємством безпосередньо з працівниками) за виконання робіт згідно з ЦПД, включаючи договір підряду (за винятком фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності), належить до фонду оплати праці, на яку нараховується єдиний внесок за виконану роботу.
Одночасно, згідно п. 3.24 Інструкції № 5 витрати підприємства на підготовку та перепідготовку кадрів, зокрема, на навчання працівників в установах підвищення кваліфікації, професійної підготовки та перепідготовки кадрів не віднесені до фонду оплати праці та не включаються до бази нарахування єдиного внеску.
Постановою Кабінету Міністрів від 22 грудня 2010 року № 1170 із змінами затверджено Перелік видів виплат, що здійснюється за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Перелік № 1170).
Згідно з п. 9 розділу ІІ Переліку № 1170 до таких витрат відносяться витрати на оплату навчання працівників у вищих навчальних закладах та установах підвищення кваліфікації, професійну підготовку та перепідготовку кадрів.
Отже, сума витрат, понесених підприємством (роботодавцем) у зв’язку з підвищенням кваліфікації працівника, який виконує роботи згідно з ЦПД, нє є базою нарахування єдиного внеску.
Фізичні особи мають право на податкову знижку
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.
Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ (п.п. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
Заробітна плата – це основна та додаткова винагорода, інші заохочувальні та компенсаційні кошти, які виплачують платнику податку на підставі відносин трудового найму (п.п. 14.1.48 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником ПДФО витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання) (п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).
Слід зазаначити, що є певні обмеження в отриманні податкової знижки, а саме:
- сума податкової знижки, нарахована платнику ПДФО у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника ПДФО, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ.
- якщо платник ПДФО до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 ПКУ).
Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником ПДФО у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.
Громадянам, які одноосібно обробляли у минулому році земельні ділянки понад 2 га, до 01.05.2020 необхідно задекларувати доходи
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що порядок декларування доходів, одержаних фізичними особами, регулюється нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до норм якого подавати податкові декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) повинні і одноосібники, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції (п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).
Крім того, при отриманні у 2019 році доходів від здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою), орендодавець (громадянин-одноосібник) визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у річній Декларації та сплачує податок на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) з таких доходів за своєю податковою адресою.
Доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі, підлягають оподаткуванню ПДФО за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.
Звертаємо увагу, що фізичні особи, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї) та отримують доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції, мають можливість здійснювати таку діяльність з вирощування сільськогосподарських культур, зареєструвавшись суб’єктами господарювання – фізичними особами підприємцями, зі сплатою відповідних податків і зборів до бюджету та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – до відповідних цільових фондів, згідно з вимогами чинного законодавства.
Декларацію про майновий стан і доходи ФОП – «загальносистемник» має можливість подати в електронному вигляді
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що фізичні особи – підприємці (далі – ФОП) подають до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб.
Норми встановлені п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).
При цьому Декларація подається за звітний (податковий) період, який дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – ФОП, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п. п. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).
Форма Декларації та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Інструкція) затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 25.04.2019 № 177).
Згідно з п. 4 розділу І Інструкції Декларація подається до контролюючого органу, зокрема засобами електронного зв’язку в електронній формі.
Для забезпечення можливості реалізації прав та обов’язків платників подавати до контролюючих органів електронні документи засобами телекомунікаційного зв’язку з дотриманням вимог ПКУ та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 із змінами, ДПС розміщує електронні форми документів (pdf, xsd файли) на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів.
ФОП, які знаходяться на загальній системі оподаткування подають через розділ «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету Декларацію з ідентифікатором форми за реєстром ДПС – F0100111.
До уваги платників ПДВ!
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – Порядок № 1165).
Відповідно до п. 12 Порядку № 1165 платник ПДВ має право подати до ДПС таблицю даних платника податку на додану вартість (далі – Таблиця) за встановленою формою (додаток 5).
У Таблиці зазначаються:
► види економічної діяльності відповідно до КВЕД;
► коди товарів згідно з УКТЗЕД, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником ПДВ, ввозяться на митну територію України;
► коди послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі – ДКПП), що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником ПДВ, ввозяться на митну територію України (п. 13 Порядку № 1165).
Таблиця подається з поясненням, в якому зазначається вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність платника ПДВ (п. 14 Порядку № 1165).
Згідно з підпунктами 15 та 16 Порядку № 1165 Таблиця з поясненнями розглядається комісією регіонального рівня, яка приймає рішення про врахування або неврахування Таблиці.
Відповідно до п. 4 Порядку № 1165 у разі коли за результатами перевірки податкової накладної/розрахунку коригування (далі – ПН/РК) визначено, що ПН/РК відповідають одній з ознак безумовної реєстрації, визначених у пункті 3 Порядку № 1165, зокрема, якщо у ПН/РК відображена операція з товаром за кодом згідно з УКТЗЕД та/або послугою за кодом згідно з ДКПП, які зазначені у Таблиці, врахованій контролюючим органом, реєстрація таких ПН/РК не зупиняється в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН).
Отже, Таблиця – це інформація про специфіку діяльності платника ПДВ, подання якої є правом платника незалежно від факту зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН.
Подавати Таблицю з кожною квитанцією про зупинення реєстрації в ЄРПН ПН/РК, платнику податків не потрібно.
Процедури реєстрації/перереєстрації програмного РРО/РРО/КОРО: нові документи в «Єдиному вікні подання електронної звітності»
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області інформує, що 03.03.2020 вийшло доповнення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.28.7.0. Даний комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 28.12.2019 по 03.03.2020 включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.28, при цьому всі персональні довідники та налаштування користувача залишаються незмінними.
Перелік змін та доповнень:
Нові версії документів:
З метою забезпечення вимог в частині запровадження електронного документообігу при виконанні процедури реєстрації/перереєстрації програмного РРО/РРО/КОРО між суб’єктами господарювання – власниками програмного РРО/РРО, центрами сервісного обслуговування та контролюючими органами додано нові форми:
F/J 1316601 – Заява про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій – форма № 1-ПРРО;
F/J 1316701 – Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій – форма № 2-ПРРО;
F/J 1316801 – Повідомлення про відкриття зміни програмним реєстратором розрахункових операцій – форма № 3-ПРРО;
F/J 1316901 – Повідомлення про проведення розрахункових операцій у період відсутності зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером – форма № 4-ПРРО.
Для інформування платників податків про результати розгляду документів згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» додано форму:
F/J 1402201 – Повідомлення.
У відповідності до форм, які опубліковано на сайті Державної служби статистики України (далі – Держстат), додано нові версії документів:
S1001013 – Звіт підприємства з іноземними інвестиціями № 10-зез (квартальна) (наказ Держстату від 13.06.2019 № 206);
S1616008 – Звіт про перевезення автомобільним транспортом вантажів за видами вантажів та пасажирів за видами сполучення № 31-авто (квартальна) (наказ Держстату від 14.06.2019 № 214);
S1803108 – Звіт про перевезення вантажів і пасажирів водним транспортом № 31-вод (квартальна) (наказ Держстату від 14.06.2019 № 212);
S2601003 – Звіт про обсяги реалізованих послуг № 1-послуги (квартальна) (наказ Держстату від 13.06.2019 № 208).
Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням: https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/
Сектор забезпечення роботи