Нікопольський район
www.nikopol-rn.dp.gov.ua


ДПС вдосконалюватиме процеси і сервіси, аби підвищити добровільність сплати податків, - Сергій Верланов

Голова ДПС Сергій Верланов зустрівся з Надзвичайним та Повноважним послом Литовської Республіки в Україні Марюсом Януконісом та литовськими бізнесменами, де розповів про роботу та результати діяльності оновленої податкової служби, окреслив подальші кроки розбудови відносин з платниками податків та запровадження ініціатив, які спрощують ведення бізнесу.
Зокрема, за словами Сергія Верланова, головним чинником підвищення добровільності сплати податків мають стати електронні сервіси, над розвитком і вдосконаленням яких зараз ведеться активна робота.
«Робота з реформування Державної податкової служби триває. Нині працюємо над удосконаленням послуг та сервісів. Нова ДПС прагне робити їх більш зручними для платника, розвиватися, впроваджувати міжнародні стандарти. Вже запроваджено інформаційно-телекомунікаційну систему «Електронний кабінет». Нині він є чи не найпопулярнішим електронним сервісом. Тому наступні півроку ми будемо його вдосконалювати», - зауважив Сергій Верланов.
Очільник ДПС також наголосив, що податкова служба перезавантажує систему аудиту. Зокрема, кількість планових перевірок у цьому році скоротиться на 20%, а посилення аналітичної роботи дозволить не тільки надалі зменшувати кількість перевірок, а й підвищити їх результативність.
У ході зустрічі від бізнесу надійшли цінні пропозиції і побажання щодо вдосконалення роботи ДПС. У свою чергу Сергій Верланов підкреслив, що зворотній зв'язок, який отримує ДПС у ході таких заходів, є необхідним для реформування податкової служби.
Також, за словами очільника ДПС, у становленні нової податкової служби підтримка європейських партнерів є надважливою. В ході зустрічі Сергій Верланов подякував Литовській Республіці за допомогу, зокрема, за провідну участь у впровадженні програми ЄС з управління державними фінансами в Україні (EU4PFM), одним з напрямів якої є реформа податкової служби в Україні.


За порушення правил обігу підакцизних товарів у 2019 році нараховано 290,5 млн грн фінансових санкцій
Протягом минулого року до порушників правил обігу підакцизних товарів застосовано фінансові санкції на загальну суму 290,5 млн грн. Це на 92,9 млн грн більше порівняно з 2018 роком. Тоді за такі порушення було донараховано 197,6 млн гривень.
Зокрема, за результатами 2019 року за провадження безліцензійної діяльності загальна сума виписаних штрафів склала 182,3 млн грн, що на 145,1 млн. грн. більше порівняно з 2018 роком (37,2 млн грн). За зберігання, транспортування, реалізацію фальсифікованих, алкогольних напоїв та тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими марками акцизного податку - 22,4 млн грн, що на 6,6 млн грн більше у порівнянні з 2018 роком (15,8 млн грн).
Крім того, податківці викрили 3 239 випадків торгівлі алкогольними напоями за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни. За це порушення застосовано фінансових санкцій на суму 35,3 млн гривень.
У 433 випадках платники податків здійснювали роздрібну торгівлю тютюновими виробами за цінами, вищими від максимальних роздрібних цін на тютюнові вироби, встановлених виробниками або імпортерами таких тютюнових виробів. До порушників застосовано санкцій на суму 6,1 млн гривень.
За зберігання підакцизних товарів у місцях, не внесених до Єдиного державного реєстру, нараховано санкцій на суму 6,9 млн гривень.
Також у минулому році ДПС у взаємодії з правоохоронними органами встановлено 923 випадки порушення законодавства у частині продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років.
З початку 2019 року відділом контролю за виробництвом та обігом пального ДПС виявлено 139 суб’єктів господарювання, які здійснюють операції з придбання та реалізації товару «Суміш вуглеводнів. Бензино-лігроїнова фракція». За 11 місяців минулого року загальний обсяг такого товару сягнув 296194 тис. л.
У тому числі встановлено, що 58 суб’єктів господарювання відсутні за місцезнаходженням. Інформацію по таких суб’єктах передано для розшуку до оперативних підрозділів. За результатами перевірки ще 11 суб’єктів очікувані штрафні санкції складають 18510,3 тис. грн. 63 суб’єкта господарювання включено до реєстру ризикових підприємств.
На підставі зібраних матеріалів відкрито кримінальне провадження щодо схеми мінімізації та ухилення від сплати акцизного податку під час виробництва та подальшої реалізації бензино-лігроїнової фракції.
«Уряд взяв курс на ліквідацію «чорних» та «сірих» ринків. Тому детінізація ринку підакцизних товарів – один з головних викликів для нової податкової. Разом з правоохоронними органами, органами місцевої влади ми вже почали наводити лад і на ринку пального, і в сфері обігу алкоголю і тютюну. І це дуже важливо не тільки з точки зору бюджетних інтересів. Адже ті, хто працюють поза законом і поза правилами, торгують контрафактом, не тільки обкрадають бюджет, а й нехтують нашим здоров’ям і здоров’ям наших дітей», - зазначив Голова ДПС Сергій Верланов.

ДПС за підтримки Уряду розпочинає масштабну антикорупційну перевірку керівного складу податкової служби, - Сергій Верланов
Державна податкова служба співпрацюватиме з правоохоронними та антикорупційними органами, аби остаточно викорінити будь-які корупційні прояви у ДПС. Про це заявив очільник ДПС Сергій Верланов в ефірі одного з телеканалів. Голова Державної податкової служби окремо наголосив, що усі матеріали за результатами перевірок спрямують до правоохоронних органів.
«У нас розпочалася масова боротьба з корупцією та іншими негативними явищами. Ми не стоїмо осторонь. Уряд, Президент, Верховна Рада, правоохоронні органи і ми робимо максимум. Ситуація назріла, і ми почали реалізовувати конкретні справи. Разом з різними правоохоронними органами ми у повній координації. Тому я звертаюся до наших працівників, які ще не зрозуміли, що ситуація змінилася. Вони мають це зрозуміти і припиняти будь-які корупційні дії, які коли-небудь вчиняли. Потрібно припиняти лякати бізнес і вдаватися до поборів, і працювати виключно на державу», - прокоментував очільник ДПС Сергій Верланов.
Крім того, як повідомив очільник ДПС, на виконання доручення Прем’єр-міністра Олексія Гончарука податкова служба вже розпочала роботу над розробленням плану переатестації всіх співробітників ДПС України, який має бути поданий на розгляд Кабміну у двотижневий термін.
Разом з тим ДПС успішно виконує своє головне завдання – наповнення бюджету. За результатами 2019 року Державна податкова служба виконала індикативні показники Міністерства фінансів на 100,8 %. До бюджету додатково надійшло 4 млрд грн. По місцевих податках річний план виконано за 11 місяців. Тобто вже на 1 грудня податкова служба зібрала більше коштів, ніж місцеві ради очікували отримати за весь рік.
За словами Голови ДПС, таких результатів вдалося досягти за рахунок аналітичної роботи, яка суттєво посилилась у другій половині минулого року.
«Ми дуже якісно аналізуємо макропоказники сплати податку на додану вартість, обсягів постачання, навантаження, аналізуємо щоденно в онлайн режимі ризики по податкових накладних. Фіскальна дисципліна і боротьба зі схемами дали конкретні результати. Так, по податку на додану вартість рік по року нарахування збільшилися на 14 %, а після запуску Нової податкової служби – більш ніж на 20 %, в грошах це приблизно 10 млрд грн», – підкреслив керівник податкової служби.
Сергій Верланов також зазначив, що завдяки посиленню аналітичної роботи ДПС зменшує кількість перевірок. Зокрема, кількість планових перевірок у 2019 році порівняно з 2018 роком скоротилась на 14 %. У цьому році планових перевірок поменшає ще на 20 %.
Також удосконалюється система автоматичного моніторингу, що дозволяє підвищити її якість, точність визначення ризикових операцій і прозорість роботи. Завдяки цьому, зокрема, кількість зупинених ПН/РК у співвідношенні до зареєстрованих у листопаді минулого року складала 0,17 %, тоді як у листопаді 2018 – 0,11 %, сума ПДВ таких зупинених ПН/РК у співвідношенні до зареєстрованих складала 0,78 % (листопад 2019 – ,57 %). Тобто податкова служба стала блокувати менше податкових накладних, але ефективність суттєво виросла.
Пресслужба Державної податкової служби України
У ДПС будуть суворо і безкомпромісно припинятися будь-які спроби реанімувати старі корупційні схеми, - Сергій Верланов
15.01.2020 Голова ДПС Сергій Верланов відвідав з робочим візитом Головне управління Державної податкової служби України в Одеській області, аби особисто розібратися в ситуації, що склалася в податковій службі області і анонсувати початок роботи групи з проведення тематичної перевірки організації роботи місцевої податкової служби. Всі матеріали за результатами перевірки будуть негайно передані до правоохоронних органів.
Очільник ДПС окремо наголосив, що в ДПС будуть суворо і безкомпромісно припинятися будь-які спроби реанімувати старі корупційні схеми.
«Завдання Державної податкової служби – наповнення бюджету завдяки якісним і зручним для платників сервісів, ефективний контроль над сплатою податків. Хто не хоче, або не вміє цього робити, тому не місце в податковій службі», - зауважив Сергій Верланов.
Він також поінформував, що на виконання доручення Прем’єр-міністра Олексія Гончарука ДПС розпочала роботу над розробленням плану переатестації всіх співробітників ДПС України, який має бути поданий на розгляд Кабміну у двотижневий термін.
«Я особисто є прибічником того, аби така переатестація була максимально об’єктивною, неупередженою і прозорою. Процес переатестації всіх працівників податкової служби має бути завершений до 1 липня», - сказав Сергій Верланов.
Також очільник ДПС повідомив, що на цьому тижні в ДПС буде відкрито анонімну антикорупційну лінію. Всі, хто має інформацію про незаконні дії співробітників податкової, зможуть поінформувати про відомі їм факти.
«Оприлюднена НАБУ інформація нанесла дуже серйозний репутаційний удар по всіх співробітниках податкової. І наше з вами завдання зараз – своєю сумлінною роботою відновити добре ім’я нашої служби», - звернувся Сергій Верланов до всіх присутніх.
Після робочої наради очільник ДПС провів короткий брифінг з представниками провідних телеканалів країни, де він, зокрема, наголосив, що відсьогодні податкова служба Одеської області працює в штатному режимі.
Пресслужба Державної податкової служби України

Дмитро Венцковський: Одне з головних завдань - це доброчесний, фаховий склад Служби
16 грудня відбулося урочисте складання присяги молодих фахівців, учасників пілотного проєкту «Дуальна освіта: нова форма підготовки кадрів для органів ДПС». 10 спеціалістів розпочали працювати у Головному управлінні ДПС у м. Києві.
Привітали майбутніх податківців – заступник Голови Державної податкової служби України Дмитро Венцковський, керівник Головного управління ДПС у м. Києві Нонна Багмет, директор проєкту «Ефективне управління державними фінансами ІІІ» Томас Маєр, представники GIZ та керівництво університету ДФС.
Відкриваючи захід заступник Голови Державної податкової служби України Дмитро Венцковський подякував всім причетним до реалізації та впровадження цього надзвичайно важливого проєкту.
Він привітав нових колег та наголосив: «Потреба в молодих кадрах є вкрай важливою на етапі реформування будь-якого державного органу. Перш за все цінний неупереджений погляд людей, які здатні впроваджувати новаторські ідеї та доброчесно виконувати свої обов’язки».
На думку Дмитра Венцковського, формування нового покоління державних службовців, яке не було дотичне до такого ганебного явища, як корупція – завдання номер один у формуванні потужного кадрового складу Служби.
Заступник Голови також відзначив роботу менторів. Дмитро Венцковський подякував за професіоналізм та наголосив, що сучасна державна служба неможлива без таких аспектів у роботі, як менторство, інституційна пам’ять, еволюція досвіду та знань.
Також заступник Голови зазначив, що у розрізі останніх подій ДПС доручено невідкладно провести повну переатестацію працівників податкової: «Ми забезпечимо все, аби провести максимально прозорі конкурси на зайняття вакантних посад, розробимо нові кваліфікаційні вимоги, а ви маєте стати флагманами у виконанні цих завдань», - звернувся до студентів Дмитро Венцковський.
Він побажав новим співробітникам податкової служби неухильно дотримуватися присяги, «букви закону», з гідністю та сумлінно виконувати свої обов’язки.
У свою чергу керівник Головного управління ДПС у м. Києві Нонна Багмет запевнила, що молодим кадрам буде надана всебічна підтримка та допомога.
Звертаючись до майбутніх колег вона підкреслила: «Самоосвіта – це вклад в розвиток Служби, зміцнення її авторитету».
Всі учасники висловили щирі сподівання на продовження проєкту та залучення більшої кількості студентів до навчання за програмою дуальної освіти у цьому та наступних роках. Серед іншого присутні відзначили той факт, що вже на законодавчому рівні затверджена дуальна форма освіти, адже Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо вдосконалення вищої освіти.
Нагадаємо, цей проєкт є продовженням чотирьохстороннього Меморандуму про імплементацію дуальної освіти, підписаного в червні минулого року між Державною податковою службою, Німецьким Товариством Міжнародного Співробітництва (GIZ), університетом ДФС та Київською школою економіки.
Пресслужба Державної податкової служби України
Як задекларувати спадщину чи подарунок, отримані впродовж 2019 року
Для декларування доходів громадян-спадкоємців або громадян, які отримали подарунок, розподіляють на дві категорії: ті, хто зобов’язані подати річну декларацію та ті, хто має право подати декларацію. До якої з категорій віднести спадкоємця залежить від ступеня його споріднення зі спадкодавцем, а також резидентського статусу. Про це повідомив заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Володимир Малиновський.
До членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення спадкодавця чи дарувальника відносяться: його батьки, чоловік/дружина, діти, у тому числі усиновлені, рідні брати та сестри, дід та баба збоку матері і збоку батька, онуки.
Отож, якщо у 2019 році ви отримали спадщину або дарунок від фізичної особи-резидента, але, при цьому, не відноситесь до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, Володимир Малиновський нагадує про ваш обов’язок у період деклараційної кампанії, яка триває до 1 травня 2020 року, подати Декларацію про майновий стан і доходи до підрозділів фіскальної служби за місцем вашої податкової адреси (реєстрації). Згідно з чинним законодавством вартість будь-якої спадщини (дарунка) оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків та військовим збором. Якщо ж така спадщина (подарунок) успадковується (отримується) спадкоємцем (обдаровуваним) резидентом від нерезидента або навпаки, то у цьому випадку будь-який об’єкт спадщини (подарунка), що успадковується (отримується), окрім військового збору за ставкою 1,5 відсотка, оподатковується ПДФО за ставкою 18%.
Дохід у вигляді вартості успадкованого (подарованого) майна від членів сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого та другого ступенів споріднення оподатковується за нульовою ставкою ПДФО та звільняється від оподаткування військовим збором.
Роботодавці Нікопольського регіону перерахували до соцфондів майже 740 мільйонів гривень єдиного внеску
Упродовж 2019 року роботодавці міст Нікополь, Покров, Марганець, смт Томаківка та Нікопольського району сплатили майже 740 мільйонів гривень єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Як повідомив заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Володимир Малиновський, вказана сума перевищила минулорічну на 130,0 мільйонів гривень або на 21,3 відсотки.
Володимир Малиновський підкреслив, що отримані кошти єдиного соціального внеску направляються на забезпечення пенсійних та соціальних програм громадян. Тому дуже важливо, щоб усі роботодавці не допускали виплату заробітної плати "у конвертах".
Декларування доходів громадян: як отримати податкову знижку на навчання
Заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Юлія Пушко звертає увагу, що відповідно до Закону України від 03 липня 2018 року №2477-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України» ( далі – Закон №2477) внесені зміни до п.п.166.3.3. ст..166 Кодексу, згідно з якими платник податку має право включати до податкової знижки у зменшення витрачені кошти на оплату навчання в дошкільних, позашкільних закладах, закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, сплачені платником податку та/або членом його сім’ї першого ступеня споріднення.
Отже оформити податкову знижку може сам студент (якщо він має офіційний заробіток з якого сплачує податки) або його член сім’ї першого ступеня спорідненості (мати, батько, дружина/чоловік).
За 2019 рік право на податкову знижку за оплачені освітні послуги, що надаються школами та дитячими садками можна отримати після 28 липня 2018 року, коли набув чинності Закон України від 03 липня 2018 року №2477-VIII. Документи для отримання компенсації за цей період слід подати до 31 грудня 2020 року.
Водночас Юлія Пушко повідомляє, що впродовж 12 місяців 2019 року правом на податкову знижку скористались 1257 громадян, які за підсумками 2019 року задекларували до повернення 2,4 млн. гривень податку на доходи фізичних осб. Для отримання податкової знижки за освітні послуги з закладом освіти має бути укладений договір, де зазначено хто надає послуги, їх отримувач, вартість таких послуг, строк надання та оплата підтверджена платіжними та розрахунковими документами.
Підтвердити витрати потрібно фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача)
.
Здаєте квартиру в оренду – задекларуйте свій дохід
Заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Юлія Пушко нагадала, якщо фізична особа – орендар нерухомого майна не є суб’єктом господарювання, то відповідальним за нарахування та сплату (перерахування) податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) до бюджету є орендодавець.
При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету у строки, встановлені для квартального звітного (податкового) періоду. А саме: протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.
Крім того, у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості, нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. За порушення порядку чи строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.
Нагадуємо, що особливості нарахування (виплати) та оподаткування окремих видів доходів визначені ст. 170 розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб) Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями.
У Центрах обслуговування платників Нікопольського регіону отримали адміністративні послуги понад 26 тисяч платників
Як повідомила заступник начальника Нікопольської ДПІ Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Гроздовська-Боличева Ганна Юріївна, за січень-грудень 2019 року до Центрів обслуговування платників податків Нікопольського регіону за наданням адміністративних послуг звернулось понад 26 тисяч платників. Найчастіше громадяни відвідують ЦОП для отримання реєстраційного номеру облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків (12540) та отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми та джерела виплачених доходів та утриманих податків (5978). Також зареєстровано 1058 платника єдиного податку, надано 1641 витягів з реєстру платників єдиного податку, зареєстровано 1481 книг обліку доходів та книг обліку доходів і витрат суб’єктів господарювання, зареєстровано 1334 книг обліку розрахункових операцій. Центр обслуговування платників працює за принципом оперативного та якісного обслуговування бізнесу та громадян. Тут видаються довідки, приймається звітність від суб’єктів господарювання, забезпечується швидкий доступ до інформації.
Увага! Семінари в податковій інспекції на лютий!
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що в лютому 2020 року проводитимуться наступні практикуми (тренінги):
- 03.02.2020 на тему: «Переваги офіційного працевлаштування. Податок на прибуток підприємств. Фінансова звітність. Екологічний податок. Актуальні питання стосовно подання річної податкової звітності юридичними особами. Антикорупційний сервіс ДПС України «Пульс».»
- 06.02.2020 на тему: «Про зміни у податковому законодавстві з 01 січня 2020 року для фізичних осіб – підприємців. Нові правила застосування РРО. Кампанія декларування – 2020. Умови надання податкової знижки. Податок на доходи фізичних осіб. Подання звітності засобами електронного зв’язку. Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зміна реквізитів рахунків єдиного внеску»».
Заходи відбудуться о 10.00 год. в приміщенні ЦОП Нікопольської ДПІ (актова зала), за адресою: м. Нікополь, просп. Трубників 27 за попереднім записом присутніх за телефоном: 68-68-77.
Зміни до правил оподаткування операцій з фінансового лізингу
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області інформує, що у зв’язку із набранням чинності Законами України від 05 грудня 2019 року №344-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для діяльності підприємств та організацій, заснованих громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю» (далі - Закон № 344) і від 20 грудня 2019 року № 425-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв’язку із вдосконаленням процедури проведення фінансової реструктуризації та щодо вдосконалення оподаткування операцій фінансового лізингу» (далі – Закон № 425) та з метою оперативного інформування платників ПДВ повідомляє про окремі зміни, які відбулися у частині оподаткування ПДВ:
- зміни внесені Законом №344 до пункту 8 підрозділу 2 розділу XX ПКУ;
- зміни внесені Законом №425 до пункту 46підрозділу 2 розділу XX ПКУ;
- зміни внесені Законом №425 до пункту 189,5 статті 189 розділу V ПКУ.
(Лист ДПС України №1174/7/99-00-07-03-02-07 від 23.01.2020 року.)
Платники Дніпропетровщини спрямували понад 628 мільйонів гривень акцизного податку
Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області здійснюється контроль за діяльністю 34 платників акцизного податку (виробників та імпортерів), у т.ч. 28 – юридичних осіб та 6 – приватних підприємців – фізичних осіб.
За ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами суб’єкти господарювання Дніпропетровської області за 2019 рік спрямували до державного та місцевих бюджетів 628 мільйонів 332,8 тисяч гривень.
«Протягом 2019 року підрозділом проведено 227 фактичних перевірок, в ході яких виявлено 257 порушень законодавства у сфері обігу підакцизних товарів, серед яких:
- 85 фактів торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій;
- 49 фактів роздрібної торгівлі пальним без наявності відповідної ліцензії;
- 5 фактів оптової торгівлі пальним без наявності відповідної ліцензії;
- 70 фактів торгівлі алкогольними напоями за цінами нижчими від мінімальних роздрібних цін;
- 37 фактів торгівлі алкогольними напоями на розлив;
- 6 фактів торгівлі тютюновими виробами за цінами вищими від встановлених виробником або імпортером;
- 4 факти торгівлі тютюновими виробами поштучно;
- 1 факт зберігання тютюнових виробів без марок акцизного податку», - зазначив начальник управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Денис Дегтярьов.
Звертаємо увагу платників, що до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів, зокрема, у разі неподання чи несвоєчасного подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Норми встановлені ст. 17 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» із змінами та доповненнями.

Про РРО – новації 2020 року для ФОП
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Законом України від 20 вересня 2019 року № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України доповнено пунктом 53.
Відповідно до зазначеного пункту до 01 жовтня 2020 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО та/або програмні РРО) не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями (далі – ФОП)) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень, крім тих, які здійснюють:
► реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
► реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.
З 01 жовтня 2020 року до 01 січня 2021 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (ФОП), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:
► реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
► реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
► реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
► реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
► роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);
► діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»;
► діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;
► діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);
► реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.
У разі перевищення платником єдиного податку другої – четвертої груп (ФОП) в календарному році обсягу доходу 1 000 000 гривень, застосування РРО та/або програмного РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО та/або програмного РРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.
Банківські рахунки міжнародного стандарту IBAN
З 13 січня в Україні застосовуються лише рахунки за стандартом IBAN.
Відкриття рахунків за новим стандартом розпочалося ще з 5 серпня 2019 року. Саме тоді усі банки почали відкривати клієнтам нові рахунки за новим стандартом, а діючі рахунки змінювати відповідно до вимог цього стандарту.
Державна податкова служба України перейшла на міжнародні стандарти IBAN з 1 жовтня 2019 року. Такий перехід відбувся без збою в наповненні державного та місцевих бюджетів.
Відповідно до стандартів IBAN номер банківського рахунку складатиметься з 29 символів, зокрема: коду України, контрольного розряду, коду банку, самого рахунку.
Дізнатися про реквізити рахунків для сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інших платежів до бюджету в розрізі адміністративно-територіальних одиниць України платники податків можуть на вебпорталі ДПС у розділі «Бюджетні рахунки» за посиланням https://tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/.
Крім того, реквізити рахунків можна дізнатися у контролюючого органу ДПС за місцем реєстрації або місцем здійснення діяльності.
ДПС України запустила тестування програмного РРО
Головне управління ДПС у м. Києві інформує, що з 1 січня 2020 року відбувся офіційний запуск бета-тестування програмного РРО «пРРОсто». Це безкоштовний софт, розроблений Державною податковою службою спільно з BRDO та Fintellect для спрощення розрахункових процедур для продавців та споживачів.
Всі охочі можуть взяти участь у тестуванні нового податкового сервісу.
Програмні РРО «пРРОсто» - це безкоштовний сервіс.
Записатись на бета-тест можна за посиланням https://prrosto.kmu.gov.ua/.
Учасники отримують запрошення до тестування з 9 січня 2020 року.
Додаток буде доступним для тестування на всіх смартфонах і планшетах із операційними системами Android та iOS.
Після тестування та врахування побажань від користувачів додаток буде вдосконалюватися для подальшого використання.
Програмне РРО «пРРОсто» взаємодіє через Інтернет з сервером податкової служби через відкритий програмний інтерфейс, і виконує функції: формування, підпис, відправлення та видачу чеків встановленого формату, відкриття та закриття зміни, перегляд даних, та інші.
Довідково.
Забезпечення розробки програмного рішення для програмних реєстраторів розрахункових операцій та можливості його тестування здійснюється Державною податковою службою України на виконання Указу Президента України №837/2019 від 8 листопада 2019 року «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави».
Запропоноване програмне РРО не є ексклюзивним, наявність відкритого програмного інтерфейсу (АРІ) дозволить розробникам програмного забезпечення пропонувати для підприємців та застосовувати для власних потреб альтернативні розробки.
Платники мають можливість записатись на бета-тест програмного РРО
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.
ДПС України проінформувала, що з 01 січня 2020 року відбувся офіційний запуск бета-тестування програмного РРО «пРРОсто». Забезпечення розробки програмного рішення для програмних РРО та можливості його тестування здійснюється Державною податковою службою України на виконання Указу Президента України № 837/2019 від 08 листопада 2019 року «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави».
Записатись на бета-тест можна за посиланням https://prrosto.kmu.gov.ua/ .
Програмне РРО «пРРОсто» – це безкоштовний сервіс від податкової, який взаємодіє через Інтернет з сервером податкової служби через відкритий програмний інтерфейс, і виконує функції: формування, підпис, відправлення та видачу чеків встановленого формату, відкриття та закриття зміни, перегляд даних та інші.
Програмне рішення доступне для тестування на смартфонах і планшетах під операційними системами Android та iOS.
Учасники отримують запрошення до тестування з 09 січня 2020 року.
Вводяться в дію нові пари ключів центрального засвідчувального органу
Відповідно до наказу Міністерства цифрової трансформації України від 16.01.2020 №3 центральним засвідчувальним органом проведено генерацію нових пар ключів та сформовано самопідписані сертифікати ключів.
Для забезпечення безперебійного функціонування інформаційних систем, в яких використовуються кваліфіковані сертифікати електронного підпису та печатки, просимо адміністраторів цих систем ТЕРМІНОВО встановити сертифікати, які знаходяться за посиланнями:
https://czo.gov.ua/folderverify/Data/CACertificates.p7b
https://czo.gov.ua/folderverify/Data/CAs.json
Нові пари ключів центрального засвідчувального органу буде введено в дію о 20:20 20 січня 2020 року.
Важлива інформація від Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
Кваліфікований надавач електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС (далі – Кваліфікований надавач ЕДП ІДД ДПС) повідомив про наступне:
1. Строк чинності кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів становить не більше 2 (двох) років з моменту їх формування.
2. Відповідно до положень Регламенту Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС кваліфіковані сертифікати відкритих ключів надаються виключно в електронному вигляді шляхом їх розміщення на офіційному інформаційному ресурсі Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС (http://acskidd.gov.ua).
3. У зв’язку з тим, що в межах електронних довірчих послуг не передбачено надання послуг з копіювання, друку та заповнення реєстраційних карток, бланків та інших документів, продаж або безоплатне надання носіїв ключової інформації, генерація особистих ключів виконується на носії користувача (з’ємні флеш-носії, оптичні носії CD/DVD, захищені носії ключової інформації тощо).
Слід зауважити, що кожен особистий ключ користувача повинен бути записаний на окремий носій інформації.
4. У разі отримання електронних довірчих послуг, до закінчення строку чинності кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів, слід скасувати діючі кваліфіковані сертифікати відкритих ключів.
5. Програмне забезпечення для роботи з кваліфікованим електронним підписом можна завантажити зі сторінки Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС, яка знаходиться за посиланням https://acskidd.gov.ua/etrusted-services
6. Ідентифікація особи, яка звернулася до Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС, здійснюється за паспортом громадянина України, а за його відсутності паспортом громадянина іншої країни із нотаріально засвідченим перекладом на українську мову, посвідкою на тимчасове/постійне проживання, посвідченням біженця або паспортом громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про постійне місце проживання в іноземній державі.
Отримати інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків громадяни можуть за допомогою Електронного кабінету
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області інформує, що платники податків можуть отримати інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, скориставшись електронними сервісами ДПС.
Зокрема, у рамках кампаній декларування доходів громадян та е-декларування зазначену інформацію можна отримати за допомогою електронного сервісу «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису».
Зазначений електронний сервіс розміщено на офіційному вебпорталі ДПС.
За допомогою меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету платника та «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності/запитів до «Єдиного вікна подання електронної звітності» фізична особа – платник податків може сформувати «Запит про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи/декларації про доходи та витрати осіб, які звернулись за призначенням житлових субсидій» виключно для отримання інформації про себе.
Запит має підписуватися електронним цифровим підписом з одночасним застосовуванням посиленого сертифікату.
Після обробки запиту на електронну адресу фізичної особи – платника податків направляється файл-відповідь, який містить відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків.
Детально ознайомитись з Порядком отримання відомостей про доходи можна на офіційному веб-порталі ДПС у рубриці: Фізичним особам/Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді за посиланням: https://tax.gov.ua/fizichnim-osobam/vidomosti-doxid/
Вхід до Електронного кабінету платника здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua
Звертаємо увагу: відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (по квартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 50 днів після його закінчення.
При цьому, відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків надаються відповідно до Податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ), які щоквартально подаються податковими агентами до територіальних органів ДПС та відповідно до поданих фізичними особами, фізичними особами – підприємцями або фізичними особами, як провадять незалежну професійну діяльність податкових декларацій.
Електронний кабінет надає можливість подати повідомлення про об’єкти оподаткування в електронному вигляді
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що користувачі Електронного кабінету через приватну частину (особистий кабінет) мають можливість подати Повідомлення про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність в електронному вигляді за формою № 20-ОПП (далі – Повідомлення за ф. № 20-ОПП).
Реєстраційні дані платника у Повідомленні за ф. № 20-ОПП заповнюються автоматично на основі даних ДПС, дані щодо об’єктів оподаткування заповнюються платником самостійно.
Повідомлення за ф. № 20-ОПП опрацьовується повністю в автоматичному режимі та результат опрацювання відображається у Квитанції № 2, яку можливо переглянути у режимі «Вхідні/вихідні документи» Електронного кабінету.
Дані про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, відображаються у режимі «Облікові дані платника» Електронного кабінету.
Звертаємо увагу, що обов’язок повідомляти контролюючий орган за основним місцем обліку платника податків про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, встановлений п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України.
Такі відомості подаються у Повідомленні за ф. № 20-ОПП протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування або об’єкта, пов’язаного з оподаткуванням.
Нові можливості Електронного кабінету у зв’язку з запровадженням програмних РРО
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
Законом України від 20 вересня 2019 року № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» до п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) додано новий підпункт 14.1.278, яким встановлено, що його користувачам – покупцям (споживачам) товарів, робіт та послуг через Електронний кабінет, який функціонує відповідно до ст. 421 ПКУ, забезпечується можливість:
► контролю достовірності розрахункових документів, які зберігатимуться у системі обліку документів реєстраторів розрахункових операцій;
► заповнення та подання скарг покупця щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій якщо вартість товарів (робіт, послуг), які є предметом скарги, на день їх отримання покупцем (споживачем) перевищує 850 гривень;
► отримання інформації про стан розгляду скарги покупця (споживача), про застосовані штрафні (фінансові) санкції за наслідками розгляду скарги або про причини їх незастосування податковим органом, про зарахування сум штрафних (фінансових) санкцій до бюджету, про стан виконання висновку про компенсацію частини суми штрафних (фінансових) санкцій за скаргою покупця (споживача) в обсягах та порядку, встановлених законодавством.
Сервіс Державної податкової служби України «Пульс»
Інтерактивний сервіс «Пульс» - інструмент двостороннього зв’язку із громадянами та суб’єктами господарювання, який дає можливість запобігти правопорушенням з боку працівників Державної податкової служби України.
За номером телефону Контакт-центру ДПС 0800-501-007, обравши на інтерактивному голосовому автовідповідачі напрямок «4» та на електронну адресу idd@tax.gov.ua , громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії та бездіяльність, можливі корупційні правопорушення у сфері службової діяльності з боку конкретних посадових осіб структурних підрозділів ДПС та її територіальних органів.
Заявники протягом 3 робочих днів отримують інформацію щодо результатів розгляду звернень, залишених за телефоном, та вжитих заходів. Якщо інформація потребує додаткового розгляду, то загальний термін розгляду може бути подовжено.
Зауваження та пропозиції щодо роботи сервісу «Пульс» Ви можете надати в електронному вигляді на адресу idd@tax.gov.ua
Щодо подання платниками акцизного податку заявки на поповнення обсягу залишку пального
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє щодо подання до 20 січня 2020 року включно платниками акцизного податку заявки на поповнення обсягу залишку пального з умовою оподаткування «5» без сплати акцизного податку та заяв до контролюючих органів про проведення документальної перевірки достовірності даних, зазначених у такій заявці.
Відповідно до Закону України від 18 грудня 2019 року № 391-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування акцизного податку», який набрав чинності 29.12.2019, підрозділ 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс) доповнено п. 29.
Детальна інформація розміщена на офіційному порталі Державної податкової служби України за посиланням: https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/403993.html

Стартувала деклараційна кампанія – 2020
З початку 2020 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року.
Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація):
- особисто або уповноваженою на це особою;
- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.
Граничний термін подання декларації за звітний (податковий) 2019 рік – 30.04.2020.
У разі надсилання декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.
При направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.
Нагадуємо, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні:
- доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;
- доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також інвестиційних доходів;
- іноземного доходу;
- та в інших передбачених Кодексом випадках.
Водночас нагадуємо, що платники податків мають право задекларувати право на податкову знижку, відповідно до статті 166 Податкового кодексу України, шляхом подання декларації до 31.12.2020.
Зміна діючих бюджетних рахунків; а також рахунків єдиного внеску.
Відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2013 № 1203 відкриті нові рахунки для зарахування надходжень до державного та місцевого бюджетів згідно з вимогами Бюджетного кодексу України, Закону України «Про Державний бюджет на 2020 рік», наказу Міністерства фінансів України від 14.01.2011 № 11 «Про бюджетну класифікацію» та наказу Державної казначейської служби України від 28.11.2019 № 336 «Про затвердження Змін до Довідника відповідності символу звітності коду класифікації доходів бюджету».
Із 03 січня 2020 року функціонуватимуть нові рахунки для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, відкриті на балансі центрального апарату Казначейства України, за стандартом IBAN.
Рахунки почали діяти з 03 січня 2020 року.
Додатково інформуємо, що всі рахунки для зарахування платежів до Державного бюджету України та місцевих бюджетів розміщені на вебсторінці Головного управління Державної казначейської служби України в Дніпропетровській області (розділ «Реквізити рахунків») вебпорталу Державної казначейської служби України https://dnp.treasury.gov.ua/ua/rekviziti-rahunkiv
З оновленими бюджетними рахунками до державного та місцевих бюджетів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області та нові рахунки для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які почали діяти 03.01.2020, можливо ознайомитись за посиланням: https://dp.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/
Звертайте увагу на правильність заповнення платіжних документів
З метою уникнення помилок та запобігання нарахування штрафних санкцій при сплаті платежів, необхідно дотримуватися вимог Наказу МФУ від 24.07.2015р. № 666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів».
У вказаному Порядку наведені приклади заповнення поля «Призначення платежу» у різних випадках.
Особливу увагу при заповненні цього поля потрібно приділяти правильності визначення коду видів сплати.
Перелік кодів видів сплати за податками, зборами та митними платежами наведено в додатку до наказу №666.
За правильність заповнення реквізитів в платіжних документах відповідальність несе не банківська установа, а платник податків.
Набрав чинності новий Закон України «Про оренду державного та комунального майна»
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що 27 грудня 2019 року набрав чинності Закон України від 03.10.2019 N 157-IX "Про оренду державного та комунального майна" (далі – Закон № 157), який встановлює принципово новий порядок передачі державного та комунального майна в оренду, зокрема, спрощує процедуру передачі в оренду об'єктів державної та комунальної власності.
Передача в оренду державного та комунального майна замість застарілої процедури проведення конкурсу буде здійснюватися шляхом продажу права оренди на майно державної та комунальної власності на електронному аукціоні у електронній торговій системі. В цій системі у відкритому доступі публікуватиметься інформація щодо угод оренди державного та комунального майна.
Також з'являться бази публічних переліків державного та комунального майна, що здається в оренду, зокрема, передбачається утворення двох Переліків - "Перелік першого типу" (Перелік об'єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду на аукціоні) або "Перелік другого типу" (Перелік об'єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду без проведення аукціону).
Законом № 157 визначено ключові етапи процедури передачі в оренду державного та комунального майна, що забезпечуватимуть прозорість, конкурентність та максимальну економічну віддачу державі та місцевим органам влади від надання свого майна в оренду.
Стартова орендна плата на аукціонах розраховуватиметься не від оцінки майна, а від його балансової вартості станом на останнє число місяця, який передує даті визначення цієї орендної плати.
При цьому, балансоутримувач потенційного об'єкта оренди обов'язково має здійснювати переоцінку такого об'єкта у разі, якщо:
у об'єкта оренди відсутня балансова вартість;
залишкова балансова вартість об'єкта оренди дорівнює нулю;
залишкова балансова вартість об'єкта оренди становить менше 10 відсотків його первісної балансової вартості (балансової вартості за результатами останньої переоцінки).
Закон № 157 визначає перелік випадків, у яких фізичні та юридичні особи не можуть виступати орендарями державного та комунального майна.
Слід зазначити, що Закон № 157 вводиться в дію з 1 лютого 2020 року, за винятком окремих положень.
Трудовий договір – угода роботодавця з працівником
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.
Відповідно до ст. 21 Кодексу законів про працю України від 10 грудня 1971 року № 322-VIII із змінами та доповненнями (далі – КЗпП), трудовий договір – це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою:
працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові;
власник підприємства або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.
При укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, – також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я та інші документи.
Про ставки екологічного податку
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що статтями 243, 245 – 248 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлені ставки екологічного податку:
► за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення (ст. 243 ПКУ);
► за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти (ст. 245 ПКУ);
► за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах (ст. 246 ПКУ);
► за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) (ст. 247 ПКУ);
► за тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк (ст. 248 ПКУ).
Крім того, абзацом дев’ятим п. 4 розділу XIX «Прикінцеві положення» ПКУ передбачено, що Кабінет Міністрів України щорічно до 01 червня у разі необхідності вносить до Верховної Ради України проект закону про внесення змін до ПКУ щодо ставок оподаткування, визначених в абсолютних значеннях, з урахуванням індексів споживчих цін, індексів цін виробників промислової продукції, зокрема з екологічного податку.
Нагадуємо, що Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» із змінами внесені зміни, зокрема до п. 243.4 ст. 243 ПКУ, згідно з яким ставка екологічного податку за викиди двоокису вуглецю становить 10,00 гривень за 1 тонну.
До уваги платників ПДВ!
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома платників ПДВ, що наказом Міністерства фінансів України від 20.11.2019 № 488 (далі – Наказ № 488) внесено зміни до:
- форми декларації з податку на додану вартість;
- уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;
- розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України;
- Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість.
Наказ № 488 набирає чинності з 01 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування, крім пунктів 1 та 3 цього наказу, які набирають чинності з 01 січня 2020 року.
Наказ № 488 опубліковано у виданні «Офіційний вісник України» від 27.12.2019 № 100. Таким чином, зазначений наказ набрав чинності з 01 січня 2020 року.

Нові мінімальна зарплата та прожитковий мінімум збільшили розміри неоподатковуваних доходів фізичних осіб
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що Законом України від 14 листопада 2019 року № 294-IX «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (далі – Закон № 294) встановлено нові розміри мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму (далі – ПМ) на 2020 рік, які впливають на низку показників з оплати праці та порядок оподаткування доходів.
Так, відповідно до ст. 8 Закону № 294 мінімальну заробітну плату (далі – МЗП) встановлено на весь рік в єдиному розмірі, а саме: у місячному розмірі – 4 723 грн, у погодинному – 28,31 грн, а прожитковий мінімум для працездатної особи з 01.01.2020 складає 2 102 грн (ст. 7 Закону № 294).
Розмір МЗП впливатиме на наступні показники:
► неоподатковуваний розмір добових – у межах України він становить з 01.01.2020 472,30 грн на день.
Витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням у межах території України, не включаються до оподатковуваного доходу, але не більш як 0,1 розміру МЗП, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, у розрахунку за кожен календарний день такого відрядження. Отже, у 2020 році добові витрати під час відрядження по Україні не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) та військовим збором (далі – ВЗ), якщо їх розмір не перевищує 472,30 грн на день. Для відряджень за кордон добові витрати в розрахунку за кожен календарний день відрядження залишилися на рівні минулого року та становлять не більш як 80 євро;
► неоподатковувана нецільова благодійна допомога – розмір такої допомоги у 2020 році становить 2 940 гривень.
Не включається до оподатковуваного доходу, а отже, не оподатковується ПДФО та ВЗ, нецільова благодійна допомога, у тому числі матеріальна, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника ПДФО протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України. Тобто розмір неоподатковуваної нецільової благодійної допомоги 2020 року становить 2 940 гривень (2 102 х 1,4 = 2942,8 грн). Сума перевищення нецільової допомоги над зазначеним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО як інші доходи і підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ – 1,5 %. Сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі та, що перевищує встановлений граничний розмір, відображається у податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «169»;
► вартість неоподатковуваних дитячих подарунків.
Вартість святкових подарунків і квитків на новорічно-різдвяні заходи в період з 15 листопада 2019 року до 15 січня 2020 року не включається до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб – батьків, які отримали дитячі святкові подарунки від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських (у тому числі профспілкових) організацій та створених ними закладів освіти, охорони здоров’я і культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів (ст. 3 Закону України від 30 листопада 2000 року № 2117-III «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» із змінами (далі – Закон № 2117)).
Під дитячими святковими подарунками відповідно до ст. 4 Закону № 2117 слід розуміти набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти, загальною вартістю не більше 8 % ПМ для працездатної особи, установленого законом на 1 січня звітного податкового року. Отже, неоподатковувана вартість дитячих святкових подарунків становить 168,16 грн (2 102 грн х 8 %), якщо такі подарунки отримано з 01 січня до 15 січня і з 15 листопада до 31 грудня 2020 року.
Крім того, з урахуванням нової МЗП:
► максимальна величина бази нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) становить 15 розмірів МЗП. Отже, протягом усього 2020 року вона становитиме 70 845 гривень (4 723 грн х 15);
► мінімальний страховий внесок з єдиного внеску – становить 1 039,06 грн (4 723 грн х 22 %);
Звертаємо увагу, що єдиний внесок у розмірі не менше мінімального (1 039,06 грн за місяць) зобов’язані сплачувати фізичні особи – підприємці (незалежно від обраної ними системи оподаткування) та фізичні особи, які ведуть незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. Звільняються від сплати єдиного внеску «за себе» пенсіонери за віком, особи з інвалідністю та особи, які отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.
Про застосування поняття «поліпшене сервісне обслуговування у медичних закладах» для платників ПДВ
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області інформує.
Міністерством охорони здоров’я України з метою застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг з медичного обслуговування відповідно до п.п. 197.1.5 п. 197.1 ст. 197 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) надано наступне роз’яснення.
Підпунктом 197.1.5 п. 197.1 ст. 197 ПКУ передбачено звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг з охорони здоров’я закладами охорони здоров’я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг реабілітаційними установами для інвалідів та дітей –інвалідів, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства, крім послуг, визначених у підпунктах «а» – «о» п.п. 197.1.5 п. 197.1 ст. 197 ПКУ.
Згідно з п.п. «і» п.п. 197.1.5 п. 197.1 ст. 197 ПКУ до послуг, операції з надання яких не звільняються від оподаткування ПДВ, належать послуги з медичного обслуговування громадян за їх бажанням у медичних закладах із поліпшеним сервісним обслуговуванням.
Слід зважити, що законодавчо поняття «поліпшене сервісне обслуговування» не визначене.
Цей термін має застосовуватись тільки для закладів охорони здоров’я та відділень закладів охорони здоров’я, які надають медичні послуги в стаціонарних умовах, в яких, крім медичного та необхідного побутового обладнання, палати для перебування пацієнтів оснащені додатковими побутовими приладами для підвищення комфортності перебування, та пацієнтам надаються додаткові немедичні послуги, оплата яких в частині визначення вартості таких послуг здійснюється за рахунок пацієнтів. При цьому медичне обслуговування в таких закладах та відділеннях має здійснюватись за бажанням пацієнта, а не за відповідним направленням лікаря.
Не може вважатися поліпшеним сервісним обслуговуванням застосування будь-якого медичного обладнання або методів надання медичної допомоги.
До поліпшеного сервісного обслуговування не може відноситись також обладнання холів та інших загальних приміщень холодильниками, телевізорами, м’якими меблями, ковдрами тощо як в амбулаторних, так і в стаціонарних закладах та відділеннях закладів охорони здоров’я.
Подаємо звітність з ПДВ за новими правилами
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області інформує.
З першого січня 2020 року внесено ряд змін до податкової звітності з податку на додану вартість.
Зміни стосуються не лише форми податкової декларації з податку на додану вартість, а й уточнюючого розрахунку та розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.
Детально ознайомитися із усіма змінами можна в наказі Міністерства фінансів України від 20.11.2019 №488 «Про внесення змін до форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість та визначення таким, що втратив чинність, наказу Державної податкової адміністрації України від 29 березня 2011 року №167», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 24.12.2019 за №1285/34256.
Наказ Міністерства фінансів України від 20.11.2019 №488
За якою податковою адресою необхідно подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області інформує, що податкова декларація подається платником податків за звітний період в установлені Податковим кодексом України (далі - ПКУ) строки контролюючому органу, в якому він перебуває на обліку.
Податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в контролюючому органі.
Платник податків - фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.
А що робити у випадку, якщо фізична особа знята з реєстрації за однією адресою та не зареєстрована за іншою?
Відповідно до ст.6 Закону України від 11 грудня 2003 року № 1382-IV «Про свободу пересування і вільний вибір місця проживання в Україні» громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання.
Реєстрація місця проживання особи здійснюється в день подання особою документів. Реєстрація місця проживання за заявою особи може бути здійснена органом реєстрації з одночасним зняттям з попереднього місця проживання.
Таким чином, якщо фізична особа знята з реєстрації за однією адресою та не зареєстрована за іншою, то вона повинна подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу за попередньою податковою адресою.
За яких умов покупець зможе скористатись системою «кешбек» і з якого періоду ця система запрацює?
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що 19 квітня 2020 року наберуть чинність закони України від 20.09.2019 № 128-IX "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг" та від 20.09.2019 № 129-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».
Оновленою редакцією статті 25 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" передбачено, що з 1 жовтня 2020 року покупці сплативши за товар чи послугу від 850 грн та більше, зможуть оскаржувати видані їм з порушеннями чеки.
Поскаржитись можливо лише через Електронний кабінет платника податків, використовуючи при цьому кваліфікований електронний підпис. Застосувати штраф лише по факту надходження скарги буде неможливо - податкові органи мають довести, що продавець дійсно допустив порушення – встановити відсутність або недостовірність такого розрахункового документу.
Після перевірки скарги податківцями та застосування штрафних (фінансових) санкцій до порушника (за рахунок цих санкцій, які будуть сплачені порушником до бюджету в повному обсязі), покупець отримає свою компенсацію ("кешбек"), яка складе 100 % вартості придбаних товарів (робіт, послуг), зазначених у скарзі.
Інвестування в будівництво через форвардні контракти
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що останнім часом досить популярним стало інвестування в будівництво через форвардні контракти.
Сутність такої схеми продажу нерухомості полягає в укладанні низки договорів, а саме:
1. Форвардний контракт, який укладається між забудовником та компанією з управління активами (далі – КУА), що діє в інтересах інституту спільного інвестування (далі – ІСІ) на товарній біржі.
2. Договір купівлі/продажу деривативу (форвардного контракту), який укладається між КУА і покупцем (фізичною особою).
3. Договір купівлі/продажу майнових прав, який укладається між забудовником і покупцем - фізособою.
За цими договорами, сплата покупцем - фізособою коштів поділяється на дві частини, тобто спочатку він купує форвардний контракт і сплачує КУА, а потім – купує майнові права у забудовника.
Базовим активом форвардних контрактів, в більшості випадків, є майнові права на житлове приміщення, яке стане об’єктом нерухомості тільки після завершення будівництва житлового будинку.
Тобто, покупець - фізособа при прибданні форвардного контракту (базовим активом якого є майнові права) набуває у власність майнові права, на підставі яких в подальшому має право отримати у власність житлове приміщення.
Таким способом (продаючи покупцям форвардні контракти) забудовник має на меті оптимізувати податки, оскільки згадані операції не є об’єктом оподаткування відповідно до Податкового кодексу України (далі - ПКУ), а саме:
- згідно пп. 141.6.1 п. 141.6 ст. 141 ПКУ доходи ІСІ звільнені від оподаткування.
- згідно пп. 196.1.1 п. 196.1 ст. 196 ПКУ операції з продажу деривативів за грошові кошти не є об’єктом оподаткування з ПДВ.
Однак, звертаємо увагу на те, що форвардний контракт та продаж майнових прав на об’єкти інвестування, який ще не був оплачений за рахунок коштів спільного інвестування, не може бути включений до активів ІСІ в розумінні Закону України від 05.07.2012 № 5080-VI «Про інститути спільного інвестування» (далі – Закон про ІСІ) .
Такої позиції дотримується, зокрема, і Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, про що зазначено в статті, опублікованій на її офіційному сайті.
Відповідно, доходи, отримані при такому продажу, не вважаються коштами спільного інвестування та підлягають оподаткуванню податком на прибуток на загальних підставах з огляду на наступне: згідно пп. 141.6.1 п. 141.6 ст. 141 ПКУ звільняються від оподаткування кошти спільного інвестування, а саме: кошти, внесені засновниками корпоративного фонду, кошти та інші активи, залучені від учасників ІСІ, доходи від здійснення операцій з активами ІСІ, доходи, нараховані за активами ІСІ, та інші доходи від діяльності ІСІ (відсотки за позиками, орендні (лізингові) платежі, роялті тощо).
Визначення ІСІ у відповідності із Законом про ІСІ - це корпоративний або пайовий фонд, який є організаційно – правовою формою ІСІ.
Активи ІСІ представляють собою сформовану за рахунок коштів спільного інвестування сукупність майна, корпоративних прав, майнових прав і вимог та інших активів, передбачених законами та нормативно-правовими актами Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ст. 1 Закону про ІСІ).
Кошти спільного інвестування - кошти, внесені засновниками корпоративного фонду, кошти та у випадках, передбачених Законом про ІСІ, інші активи, залучені від учасників ІСІ, доходи від здійснення операцій з активами ІСІ, доходи, нараховані за активами ІСІ, та інші доходи від діяльності ІСІ (відсотки за позиками, орендні (лізингові) платежі, роялті тощо). Кошти, внесені засновниками корпоративного фонду, вважаються коштами спільного інвестування тільки після внесення такого фонду до Реєстру (ст. 1 Закону про ІСІ).
Тобто, для застосування звільнення від оподаткування, визначеного п. 141.6 ст. 141 ПКУ у зазначеному випадку продажу нерухомості, необхідним є придбання форвардного контракту саме за рахунок коштів спільного інвестування.
У разі невизнання форвардного контракту активом ІСІ по таких операціях здійснюється донарахування податків.
Особливості подання Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску для фізичних осіб-підприємців
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що фізичні особи-підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають до податкових органів Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Якщо останній день строку подання Звіту припадає на вихідний, святковий день чи інший неробочий день, то останнім днем подання Звіту вважається перший після нього робочий день. Звітним періодом є календарний рік.
Звіт подається за формою № Д5 згідно з додатком 5 таблиця 1 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435, із зазначенням типу форми «початкова».
Довідково:
Звертаємо увагу на особливості заповнення графи 3 таблиці 1 додатка 5 Звіту, а саме «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації / Самостійно визначена сума доходу / Частка розподіленого доходу» відображаються таким чином:
фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування – чистий оподатковуваний дохід (прибуток), зазначений у податковій декларації. В рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається середньомісячний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом ділення річного чистого доходу (прибутку) на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник єдиного внеску;
фізичними особами – підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, – самостійно визначена сума доходу. В рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається сума доходу, яка не може бути меншою за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць.
Про термін зберігання у платника звітності з єдиного внеску, поданої до контролюючих органів в електронному вигляді
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що відповідно до статті 13 розділу І Закону України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» із змінами та доповненнями cтрок зберігання електронних документів на електронних носіях інформації повинен бути не меншим від строку, встановленого законодавством для відповідних документів на папері.
Разом з тим статтею 8 Закону України від 16 липня 1999 року № 996-XІV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» із змінами та доповненнями передбачено, що на власника або уповноважений орган (посадову особу), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів, покладено відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років.
Перелік типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів затверджений наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2012 № 578/5 із змінами і доповненнями (далі – Перелік № 578/5).
Відповідно до ст. 678 п. 7.1 глави 7 розділу І Переліку № 578/5 строк зберігання відомостей про застраховану особу, що підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (з 2011 року – Звіт про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та суми нарахованих страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (персоніфікований облік)) становить 75 років.
За неоформленого працівника штраф у 2020 році збільшився!
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що з 01.01.2020 мінімальна заробітна плата становить 4 723 грн та у погодинному розмірі – 28,31 гривень.
Трудові відносини роботодавця із працівником розпочинаються із укладання трудового договору, який оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу.
За порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (30 х 4 723 грн = 141 690 гривень) у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час та виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску.
Норми встановлені ст. 265 Кодексу законів про працю України від 10 грудня 1971 року № 322-VIII із змінами та доповненнями.
Інформація про нормативну грошову оцінку земель (за даними офіційного вебсайту Держгеокадастру)
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/325490.html розміщено інформацію про нормативну грошову оцінку земель:
► Інформацію про нормативну грошову оцінку земель населених пунктів, 01.07.2017;
► Інформацію про нормативну грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення, 01.01.2018;
► Інформацію про нормативну грошову оцінку земель населених пунктів, 01.10.2018;
► Інформацію про нормативну грошову оцінку земель населених пунктів, 01.01.2019;
► Інформацію про нормативну грошову оцінку сільськогосподарських земель, 01.01.2020.

Надаєте послуги з репетиторства – декларуйте свої доходи!
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що деклараційна кампанія – 2020 стартувала. Декларування доходів пов’язано із виконанням фізичними особами – платниками податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) вимог ст. 67 Конституції України та норм Податкового кодексу України.
Якщо викладач, який надає послуги репетиторства, не є фізичною особою – підприємцем, він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та сплатити податок на доходи фізичних осіб (військовий збір) із таких доходів.
Податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – декларація) за 2019 рік таким викладачам – репетиторам слід подати до 01 травня 2020 року за місцем податкової адреси (реєстрації) чи онлайн з використанням електронного підпису. Форма декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 у редакції наказу Міністерства фінансів України від 25.04.2019 № 177, (зареєстровано у Міністерстві юстиції України 04.07.2019 за № 728/333699).
Доходи від репетиторства оподатковуються ПДФО за ставкою 18 %. Також із вказаних доходів відраховується військовий збір за ставкою 1,5 %.
Суму податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору, зазначену у річній податковій декларації, репетитори мають сплатити до 01 серпня 2020 року.
Під поняттям «репетиторство» мається на увазі: підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових та дипломних робіт тощо.

Суми, які не включаються до складу доходу ФОП - платника єдиного податку
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що відповідно до п. 292.11 ст. 292 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до складу доходу, визначеного п.п. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ, не включаються:
суми податку на додану вартість;
суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів;
суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм;
суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) - платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів;
суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період сплати інших податків і зборів, встановлених ПКУ, вартість яких була включена до загального оподатковуваного доходу фізичної особи - підприємця;
суми податку на додану вартість, що надійшли у вартості товарів (виконаних робіт, наданих послуг), відвантажених (поставлених) у період сплати інших податків і зборів, встановлених ПКУ;
суми коштів у частині надмірно сплачених податків і зборів, встановлених ПКУ, та суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що повертаються платнику єдиного податку з бюджетів або державних цільових фондів.
Легалізація трудових відносин – це законодавчо закріплені права працюючих громадян сьогодні та гарантоване майбутнє завтра
Питання виплати офіційної заробітної плати та офіційного працевлаштування дуже актуальна тема у нашому суспільстві. На даний час виплати заробітної плати в «конверті» та нелегальна робота стали, нажаль, нормою життя наших громадян та роботодавців.
Кожному громадянину слід зрозуміти, що захистити себе він зможе тільки законним шляхом, і це можливо лише за умови належного оформлення трудових відносин з роботодавцем.
Не варто забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків і зборів є також грубим порушенням Законів України, яке підпадає під адміністративну та кримінальну відповідальності.
Крім цього, виплата заробітної плати в «конвертах» та у розмірах, нижчих за мінімальні гарантії, по-перше, позбавляє наших громадян належного захисту, насамперед, належного розміру пенсійних виплат.
По-друге, до місцевих бюджетів не надходять необхідні кошти, що безпосередньо відбивається на рівні життя і на розв’язанні безлічі соціальних проблем. Скорочується і фінансування соціальних статей з держбюджету.
Тобто, легалізація зарплати та збільшення робочих місць не тільки вирішить проблему зайнятості населення, а надасть додаткові кошти для вирішення соціальних та побутових проблем громад Дніпропетровського регіону.
Наслідки заборгованості з єдиного внеску
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує роботодавцям — юридичним особам та фізичним особам-підприємцям (далі - ФОП), членам фермерських господарств, особам, які провадять незалежну професійну діяльність — слід пам’ятати, що створення та накопичення заборгованості з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) призводить до негативних наслідків та фінансових санкцій.
Так, у разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом. Крім того, розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати єдиного внеску непередбачено. Заборгованість не підлягає списанню. Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску не застосовується.
Платнику, у якого виник борг, надсилається вимога про сплату недоїмки. На погашення вказаних у вимозі сум платнику надається десять календарних днів. У разі непогашення узгодженого боргу з єдиного внеску, податкові органи надсилають в порядку, встановленому законом, до органів державної виконавчої служби вимоги про сплату недоїмки.
Також слід пам’ятати про те, що відповідно до ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» до боржників-підприємців та посадових осіб підприємств боржників вживаються заходи щодо тимчасових обмежень у праві виїзду за кордон.
Товари, які відносяться до сільськогосподарської продукції
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
Відповідно до п.п. 14.1.234 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) сільськогосподарська продукція (сільськогосподарські товари) для цілей глави 1 розд. XIV ПКУ – це продукція/товари, що підпадають під визначення груп 1 – 24 Українського класифікатора товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі – УКТ ЗЕД), якщо при цьому такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції), а також продукти обробки та переробки цих товарів (продукції), якщо вони були придбані або вироблені на власних або орендованих потужностях (площах) для продажу, переробки або внутрішньогосподарського споживання.
Враховуючи викладене, до сільськогосподарської продукції відносяться наступні товари:
- живі тварини; продукти тваринного походження, зазначені у групах 01 – 05 УКТ ЗЕД.
- продукти рослинного походження, зазначені у групах 06 – 14 УКТ ЗЕД.
- жири та олії тваринного або рослинного походження; продукти їх розщеплення; готові харчові жири; воски тваринного або рослинного походження, зазначені у групі 15 УКТ ЗЕД.
- готові харчові продукти; алкогольні та безалкогольні напої і оцет; тютюн та його замінники, зазначені у групах 16 – 24 УКТ ЗЕД.



Сектор забезпечення роботи